Materiál informuje, jak je správně jíst, abyste si nepoškodili zdraví.
Semínka jsou nejen chutná, ale i užitečná / indostan.ru, depositphotos.com
Na je naše země a v řadě dalších postsovětských zemí je používání slunečnicových semínek velmi oblíbené. Je to téměř povinný atribut při společenském setkání v úzkém kruhu přátel, příbuzných nebo při sledování fotbalového zápasu na stadionu.
Semínka však jíme výhradně kvůli jejich příjemné chuti. I když je třeba mít na paměti, že jsou pro naše zdraví docela prospěšná, píše VeryWell Health. Podporují zdraví srdce, štítné žlázy a imunitního systému a také pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi a hlad. Jsou výživnou svačinkou bohatou na antioxidanty, vitaminy, minerály, vlákninu, zdravé tuky a bílkoviny.
Jaké jsou výhody slunečnicových semínek
Slunečnicová semínka nasytí organismus základními živinami a mohou chránit před chronickými onemocněními.
1. bojují proti zánětům
Vysoký obsah vitaminu E, stejně jako flavonoidů a dalších rostlinných sloučenin pomáhá snižovat zánět.
Studie ukazují, že konzumace semínek a klíčků může snížit zánět v těle a v důsledku toho snížit riziko řady onemocnění.
2. Podpora zdraví srdce
Slunečnicová semínka jsou bohatá na zdravé tuky – polynenasycené a mononenasycené tuky. Fytosteroly v nich obsažené jsou známé svou schopností snižovat hladinu cholesterolu.
3. Zvýšení energie
Díky vitamínům skupiny B pomáhá konzumace semínek udržovat hladinu energie po celý den. Obsahují thiamin, riboflavin, kyselinu pantotenovou, niacin a vitamin B6 – základní složky energetického metabolismu v buňkách.
4. Podpora imunitního systému
Slunečnicová semínka obsahují minerály, jako je zinek a selen, které pomáhají tělu bojovat s viry a bakteriemi a posilují imunitní systém.
5. Prevence rakoviny
Studie ukazují, že vitamin E, tokoferol a konjugovaná kyselina linolová (CLA) obsažené v semenech a jejich klíčcích mají protirakovinné účinky a mohou snižovat riziko vzniku rakoviny.
6. Podpora štítné žlázy
Rostlinná strava je spojována se zlepšením zdraví štítné žlázy. Zejména slunečnicová semínka pomáhají chránit štítnou žlázu před oxidativním stresem.
7. Prevence svalových křečí
Hořčík obsažený v semenech hraje klíčovou roli při regulaci nervových a svalových funkcí. Konzumace semínek může snížit riziko vzniku křečí.
8. Regulace hladiny cukru v krvi
Podle současných poznatků mají slunečnicová semena antidiabetické vlastnosti. Flavonoidy, glykosidy a fytosteroly v jejich složení pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi.
9. Podpora reprodukčního zdraví žen
Semena jsou bohatá na vitamin E, foláty, fosfor a zdravé tuky důležité pro vývoj plodu a zdraví matky. Fytochemikálie obsažené v semenech také napomáhají trávení a imunitní obraně, což je zvláště prospěšné v těhotenství.
10. Podpora svalové hmoty a jejího rozvoje
Slunečnicová semínka jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin bez nasycených tuků a cholesterolu obsažených v mase. Navíc jsou bohatá na draslík, který je důležitý pro svaly.
11. Zlepšují trávení
Jedna porce semínek obsahuje asi 3 gramy vlákniny, která pomáhá normalizovat trávení, zlepšuje střevní mikroflóru a pomáhá proti zácpě.
Jaké jsou škodlivé účinky semínek
Stejně jako každý produkt mohou mít i semena pro některé lidi nevýhody. Některé látky v jejich složení mohou při nadměrné konzumaci způsobit problémy.
1. nadbytek sodíku (soli)
Semínka sama o sobě obsahují málo soli, ale často se prodávají solená – zejména ve skořápce, která může obsahovat až 70 mg sodíku na 28 g výrobku.
Americká kardiologická asociace doporučuje konzumovat maximálně 1 500 mg sodíku denně (přijatelné maximum je 2 300 mg).
2. Střevní obstrukce
Doporučená denní dávka vlákniny je 25 g pro ženy a 38 g pro muže. Nadměrná konzumace semen (zejména ve skořápce) může vést ke střevní neprůchodnosti nebo tvorbě fytozoárů. To se stává zřídka, ale je lepší dodržovat střídmost a vybírat loupaná semena.
3. Alergie
Alergie na slunečnicová semínka je vzácná, ale může se projevit svěděním úst, otokem rtů a hrdla, kopřivkou, astmatickými záchvaty nebo jinými kožními reakcemi. V závažných případech může dojít k anafylaxi, život ohrožujícímu stavu. Při prvních příznacích kontaktujte lékaře.
Další zdravotní zprávy
Již dříve agentura My informovala, že bylo jmenováno 12 potravin s největším obsahem vlákniny. Mnozí to možná nevěděli, ale například sušené švestky, čočka, fíky a další produkty obsahují dokonce více vlákniny než ovesné vločky.
Dále jsme hovořili o 13 důvodech, proč vám padají vlasy. Konkrétně pokud je váš otec a/nebo další mužští členové rodiny z obou stran plešatí, je velká šance, že budete plešatí i vy.