Recept na domácí mozzarellu, jejíž výroba trvá jen 60 minut.
Domácí mozzarella – jak vyrobit italský sýr / Koláž: My, foto: pixabay
Mozzarella je oblíbený sýr s italskými kořeny, který si mnoho lidí oblíbilo pro jeho jemnou chuť a skutečnost, že dobře doplňuje mnoho pokrmů.
My se dozvěděl, že je poměrně snadné si ji vyrobit doma. Recept na mozzarellu sdílela na kanálu YouTube ukrajinského šéfkuchaře Eugena Klopotenka vedoucí Asociace výrobců sýrů Ukrajiny Taťjana Djadečko.
Domácí mozzarella – recept
Složení: 1:
- Mléko 10 litrů
- Kyselina citronová 18 g
- Enzym pro sýry
Pro výrobu domácí mozzarelly je pro začátek třeba připravit mléko. To musí mít správnou teplotu – ne vyšší než 15 stupňů Celsia. Do něj je třeba přidat kyselinu citronovou rozpuštěnou ve vodě o pokojové teplotě. Mimochodem, lze ji nahradit scezenou šťávou z 8-10 citronů.
Dále je třeba vše dobře promíchat, načež mléko za stálého míchání musíte rychle zahřát na 35 stupňů Celsia. Je důležité dbát na to, aby se mléko nesrazilo.
Jakmile mléko dosáhne správné teploty, je třeba do něj přidat enzym rozpuštěný těsně před použitím ve sklenici vody pokojové teploty.
Po 15-25 minutách by mělo dojít k „rovnoměrnému zlomu“ sraženiny, po kterém ji lze nakrájet na kostky o velikosti asi 2-4 cm a zrno přenést do odtoku. Stačí počkat asi 15 minut, než odteče syrovátka, a poté je třeba sýrová zrna přenést do velké mísy a do budoucí mozzarelly přidat sůl v množství 2 % hmotnosti sýra.
Vzniklou hmotu zbývá dobře promíchat a dále na stěny mísy je třeba nalít vodu o teplotě 80-90 stupňů a sýrové zrno zahřát. Až budou sýrové kuličky vytvořeny, je třeba je vložit do studené vody.
Mozzarella je hotová, pochutnejte si!
Podívejte se na video, jak správně připravit domácí mozzarellu:
Kdo je Tatiana Dyadechko?
Tetyana Dyadechko je ukrajinská sýrařka, podnikatelka, předsedkyně Asociace výrobců sýrů Ukrajiny. Je zakladatelkou gastronomického učiliště KozaChka a Školy sýrů.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.