Velmi chutné a lehce pikantní lilky budou hitem každé hostiny.
Nejjednodušší recept z lilků na zimu / depositphotos.com
Se začátkem sezony „modrých“ kuchařek připravují různé pokrmy z lilků, včetně konzervování. Nabízíme vám přípravu salátu z lilku na zimu, který si zamilujete od prvního sousta. Každý, kdo ho ochutná, si jistě řekne o další. Pokrm se snadno připravuje a nevyžaduje kulinářské zkušenosti.
Lilek salát na zimu Tchýnin jazyk
Taková zdravá a mírně pikantní směs se hodí k jakékoli příloze nebo masu. Jak je z názvu patrné, jedná se o variaci svačinky „tchynin jazyk“ ve sklenicích.
Budete potřebovat tyto ingredience:
- lilky – 5 velkých nebo 6 malých;
- cibule – 3 ks;
- česnek – 8 stroužků
- rajčata – 5 ks
- slunečnicový olej – 75 ml;
- sůl – 1,5 čajové lžičky. litr;
- zrnka pepře – 10 ks;
- ocet – 4 čaj. litry;
- cukr – 1 lžička.
Všechnu zeleninu důkladně opláchněte. Rajčata nakrájejte na tenké plátky, cibuli na půlkolečka a česnek prolisujte. Na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a vložte cibuli. Smažte 3-4 minuty. Přidejte rajčata a na mírném ohni pod pokličkou vařte dalších 15 minut. Ke konci dušení přidáme cukr a trochu soli.
Lilek nakrájejte na dlouhé proužky, posypte solí a po 10 minutách opláchněte – zbavíte se tak hořkosti. Smažte je z obou stran dozlatova. Smíchejte nasekaný česnek se zbytkem soli. Osmažené lilky potřete z jedné strany touto česnekovou směsí a zabalte do závitků.
Do sterilovaných sklenic dáme na dno 2 hrášky papriky a vrstvu borůvek, pak 2 lžíce rajčatového protlaku. Střídejte, dokud není nádoba plná. Přiklopte víčky, ale nešroubujte je. Sklenice postavte do širokého hrnce s vodou po ramena nádob. Po uvaření sterilujte salát na zimu z lilků a rajčat asi 30 minut.Poté je třeba do každé sklenice nalít lžíci octa a nakonec uzavřít víčky. Obrátíme dnem vzhůru a přikryjeme silnou dekou, dokud nevychladnou. Hotovou svačinu přemístěte na tmavé místo.
Lilek na zimu jako houby
Taková svačinka chutí opravdu připomíná marinované houby. Milovníci ostrých jídel mohou přidat mleté chilli.
Seznam ingrediencí:
- lilky – 12 ks
- voda – 3 litry;
- česnek – 10 stroužků
- cukr – 3,5 polévkové lžíce;
- svazek kopru;
- sůl – 3 polévkové lžíce;
- slunečnicový olej – 3 polévkové lžíce;
- ocet – 5 polévkových lžic.
Borůvky nakrájejte na hrubé kostky, česnek a bylinky nasekejte nadrobno. V hrnci svaříme vodu, přidáme sůl, cukr a polovinu octa. Vložte lilky a vařte 10 minut. Přidejte česnek a kopr, znovu povařte a vypněte oheň.
Do sterilovaných sklenic uložte lilky na zimu a slijte tekutinu. Do každé nádoby nalijte lžíci octa a oleje. Zašroubujte víčka, otočte a přikryjte utěrkou, dokud polotovary nevychladnou.
Již dříve jsme nazvali jednoduché způsoby, jak sterilizovat sklenice – nad hrncem, nad varnou konvicí nebo v mikrovlnné troubě.