Lilek s různými náplněmi: čtyři nejlepší recepty

Tento pokrm lze připravovat v troubě i na pánvi.

Lilkové závitky se nejlépe připravují v létě / depositphotos.com

Lilkové závitky jsou chutným sezónním pokrmem, který ukrajinské hospodyňky znají již dlouho. Existuje mnoho variant jeho přípravy. Dnes se podíváme na několik z nich.

Lilkové závitky – klasický recept

Připravují se nejjednodušší lilkové závitky s rajčaty. Tento pokrm mnozí znají, protože se jedná o velmi častou variantu. Pro jeho přípravu si vezmeme:

  • 250 gramů rajčat;
  • 400 gramů lilků;
  • dvě lžíce rostlinného oleje;
  • čtyři lžíce majonézy;
  • jedna lžička hořčice;
  • petržel;
  • tři stroužky česneku;
  • sůl.

Lilky nakrájejte na talíře, osolte je a nechte je odležet, aby se zbavily hořkosti. Opláchněte je a osušte. Připravíme si omáčku z majonézy, hořčice, česneku a nasekané petrželky. Rajčata nakrájejte na proužky.

Lilky osmažte a vyložte je na ubrousky, abyste odstranili přebytečný olej. Jeden plát lilku položíme na prkénko nebo talíř, potřeme omáčkou, položíme rajče a srolujeme roládu. Postup opakujte se všemi druhy zeleniny a servírujte na talíři.

Závitky z lilku se sýrem

Tento recept je také velmi jednoduchý a podobný předchozímu, ale připravuje se s jinou náplní. Na přípravu tohoto pokrmu vezměte:

  • čtyři lilky;
  • 100 gramů tvrdého sýra;
  • tři stroužky česneku;
  • rostlinný olej;
  • sůl;
  • majonéza;
  • bylinky.

Lilek omyjte, nakrájejte na plátky a osolte, aby se zbavil hořkosti. Poté je opláchneme a osmažíme.

Zatímco z nich kape olej, připravte si nádivku. Na ni nastrouhejte sýr, nasekejte česnek a vše smíchejte s majonézou. Nádivku dejte na okraj proužku lilku a srolujte ho.

Na přání můžete udělat lilkové závitky s tvarohem, který nahradíte tvrdým sýrem a majonézou. Takto bude pokrm méně kalorický.

Lilkové závitky na gruzínský způsob s ořechy

Jedná se o velmi chutný a zajímavý pokrm, který skvěle překvapí vaše hosty. K přípravě lilkových závitků s ořechy potřebujeme:

  • kilogram lilků;
  • šálek vlašských ořechů;
  • sůl;
  • jedna čajová lžička chmele;
  • 0,5 čajové lžičky červené pálivé papriky;
  • dva až tři stroužky česneku;
  • bylinky;
  • koriandr;
  • 50 mililitrů rostlinného oleje.

Lilek připravte stejně jako v předchozích receptech. Poté je položte na naolejovaný pergamen a namažte i horní část. Pečte v troubě při 200 stupních asi 20 minut.

Nechte je vychladnout a připravte si nádivku. Ořechy, česnek, bylinky a koření rozemelte v kuchyňském robotu. Pokud je hmota příliš suchá a drobivá, můžete navíc přidat jednu nebo dvě lžíce vody.

Nádivku dejte na lilky a srolujte je do závitků. Je lepší podávat s čerstvým salátem.

Závitky z lilků s mletým masem na pánvi

Příprava tohoto chutného pokrmu pro vlastní potřebu nezabere mnoho času. Dobře se hodí k obědu nebo večeři. K jeho přípravě potřebujeme:

  • dva lilky;
  • 300 gramů libovolného mletého masa;
  • jedna cibule;
  • dva stroužky česneku;
  • 0,5 lžičky soli;
  • černý pepř;
  • dvě lžíce rajčatového protlaku;
  • 150 mililitrů vody;
  • 0,5 čajové lžičky cukru;
  • sůl;
  • sušená bazalka a oregano.

Lilek nakrájejte na tenké (5 mm) plátky, osolte je a nechte chvíli odležet, aby se odstranila hořkost. Poté je opláchněte a osušte. Osmažte je dozlatova a položte na papírové utěrky, aby z nich odkapal přebytečný olej.

Mezitím nakrájejte cibuli, osmažte ji do měkka a smíchejte ji s mletým masem, nasekaným česnekem. Dochutíme a dobře promícháme.

Na plátky lilku dejte lžičku masové nádivky a zabalte závitky. Vložte je do hluboké pánve tak, aby byl šev na dně. Do rajčatového protlaku přidejte vodu, sůl, cukr, sušené bylinky a případně trochu česneku. Tuto omáčku promíchejte a přelijte jí lilky. Přikryjte pokličkou a vařte asi půl hodiny na mírném ohni. Lilkové závitky jsou hotové.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Beautier lashes