Tento pokrm lze připravovat v troubě i na pánvi.
Lilkové závitky se nejlépe připravují v létě / depositphotos.com
Lilkové závitky jsou chutným sezónním pokrmem, který ukrajinské hospodyňky znají již dlouho. Existuje mnoho variant jeho přípravy. Dnes se podíváme na několik z nich.
Lilkové závitky – klasický recept
Připravují se nejjednodušší lilkové závitky s rajčaty. Tento pokrm mnozí znají, protože se jedná o velmi častou variantu. Pro jeho přípravu si vezmeme:
- 250 gramů rajčat;
- 400 gramů lilků;
- dvě lžíce rostlinného oleje;
- čtyři lžíce majonézy;
- jedna lžička hořčice;
- petržel;
- tři stroužky česneku;
- sůl.
Lilky nakrájejte na talíře, osolte je a nechte je odležet, aby se zbavily hořkosti. Opláchněte je a osušte. Připravíme si omáčku z majonézy, hořčice, česneku a nasekané petrželky. Rajčata nakrájejte na proužky.
Lilky osmažte a vyložte je na ubrousky, abyste odstranili přebytečný olej. Jeden plát lilku položíme na prkénko nebo talíř, potřeme omáčkou, položíme rajče a srolujeme roládu. Postup opakujte se všemi druhy zeleniny a servírujte na talíři.
Závitky z lilku se sýrem
Tento recept je také velmi jednoduchý a podobný předchozímu, ale připravuje se s jinou náplní. Na přípravu tohoto pokrmu vezměte:
- čtyři lilky;
- 100 gramů tvrdého sýra;
- tři stroužky česneku;
- rostlinný olej;
- sůl;
- majonéza;
- bylinky.
Lilek omyjte, nakrájejte na plátky a osolte, aby se zbavil hořkosti. Poté je opláchneme a osmažíme.
Zatímco z nich kape olej, připravte si nádivku. Na ni nastrouhejte sýr, nasekejte česnek a vše smíchejte s majonézou. Nádivku dejte na okraj proužku lilku a srolujte ho.
Na přání můžete udělat lilkové závitky s tvarohem, který nahradíte tvrdým sýrem a majonézou. Takto bude pokrm méně kalorický.
Lilkové závitky na gruzínský způsob s ořechy
Jedná se o velmi chutný a zajímavý pokrm, který skvěle překvapí vaše hosty. K přípravě lilkových závitků s ořechy potřebujeme:
- kilogram lilků;
- šálek vlašských ořechů;
- sůl;
- jedna čajová lžička chmele;
- 0,5 čajové lžičky červené pálivé papriky;
- dva až tři stroužky česneku;
- bylinky;
- koriandr;
- 50 mililitrů rostlinného oleje.
Lilek připravte stejně jako v předchozích receptech. Poté je položte na naolejovaný pergamen a namažte i horní část. Pečte v troubě při 200 stupních asi 20 minut.
Nechte je vychladnout a připravte si nádivku. Ořechy, česnek, bylinky a koření rozemelte v kuchyňském robotu. Pokud je hmota příliš suchá a drobivá, můžete navíc přidat jednu nebo dvě lžíce vody.
Nádivku dejte na lilky a srolujte je do závitků. Je lepší podávat s čerstvým salátem.
Závitky z lilků s mletým masem na pánvi
Příprava tohoto chutného pokrmu pro vlastní potřebu nezabere mnoho času. Dobře se hodí k obědu nebo večeři. K jeho přípravě potřebujeme:
- dva lilky;
- 300 gramů libovolného mletého masa;
- jedna cibule;
- dva stroužky česneku;
- 0,5 lžičky soli;
- černý pepř;
- dvě lžíce rajčatového protlaku;
- 150 mililitrů vody;
- 0,5 čajové lžičky cukru;
- sůl;
- sušená bazalka a oregano.
Lilek nakrájejte na tenké (5 mm) plátky, osolte je a nechte chvíli odležet, aby se odstranila hořkost. Poté je opláchněte a osušte. Osmažte je dozlatova a položte na papírové utěrky, aby z nich odkapal přebytečný olej.
Mezitím nakrájejte cibuli, osmažte ji do měkka a smíchejte ji s mletým masem, nasekaným česnekem. Dochutíme a dobře promícháme.
Na plátky lilku dejte lžičku masové nádivky a zabalte závitky. Vložte je do hluboké pánve tak, aby byl šev na dně. Do rajčatového protlaku přidejte vodu, sůl, cukr, sušené bylinky a případně trochu česneku. Tuto omáčku promíchejte a přelijte jí lilky. Přikryjte pokličkou a vařte asi půl hodiny na mírném ohni. Lilkové závitky jsou hotové.