Co je zdravější: důvody, proč pít černý, zelený a bylinkový čaj

Povíme vám o výhodách různých druhů čaje a také o tom, na jaké nemoci pomáhají.

Zelený čaj: výhody a škody – krevní tlak / depositphotos.com

Na světě existuje mnoho různých nápojů, ale nejoblíbenější jsou již dlouhou dobu káva a čaj. Druhému jmenovanému se často přisuzuje spousta pozitivních vlastností. My se dozvěděl o prospěšnosti černého, zeleného a bylinkového čaje. Řekli jsme vám také, jaký čaj snižuje krevní tlak a pomáhá od nemocí.

Černý a zelený čaj – výhody a škodlivost

Nejčastěji se v doporučeních objevuje zelený čaj – přínosy tohoto nápoje jsou již dlouho nesporné. Podle odbornice na výživu Naděždy Tarasové (Klinika dietologie Samoilenko) je považován za tělu prospěšnější, protože má více vitaminů, minerálů, katechinů a aminokyselin než černý čaj. Bylo prokázáno, že katechiny snižují riziko vzniku rakoviny a také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Jak upřesnil lékař, největší výhodou zeleného čaje je, že má protizánětlivé účinky. Dokáže také zpomalit proces stárnutí, pleť vypadá svěžeji a dokáže vyhladit jemné linky a vrásky. Existují studie, které říkají, že díky zelenému čaji lze zvýšit výkonnost a koncentraci, zlepšuje paměť.

Poškození organismu může způsobit nadměrná konzumace zeleného čaje, pokud má člověk chronickou hypertenzi, onemocnění jater nebo žlučníku. Nápoj by měli opatrně konzumovat ti, kteří mají úzkosti.

Pokud užíváte léky obsahující železo, měli byste zelený čaj konzumovat opatrně – katechiny blokují vstřebávání železa.

Plusem a zároveň minusem zeleného čaje je, že má diuretický účinek. Pokud má člověk problémy s ledvinami, nepracují dobře, pak při konzumaci tohoto čaje dojde k porušení odstraňování přebytečné tekutiny z těla. Výhodou diuretického účinku pro zdravého člověka je, že díky konzumaci zeleného čaje může vyčistit ledviny.

Samostatně se uvažuje o černém čaji – přínos tohoto nápoje je třeba také zvážit. Jak uvedl lékař, čajové lístky obsahují velké množství antioxidantů. Zároveň se v černém čaji nacházejí katechiny, které pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění. Šálek černého čaje obsahuje přibližně 200 mg flavonoidů. Tyto polyfenoly pozitivně ovlivňují zdraví organismu a pomáhají předcházet následujícím onemocněním:

  • diabetes mellitus;
  • ateroskleróza;
  • hypertenze;
  • onkologická onemocnění.

Černý čaj obsahuje třísloviny, díky nimž má mimo jiné mírný močopudný účinek a udržuje rovnováhu střevní mikroflóry. Čajové lístky obsahují fluorid, který pomáhá předcházet zubnímu kazu, ale pokud pijete hodně čaje, může ztmavnout zubní sklovina. Černý čaj obsahuje mimo jiné také draslík, nikl, fosfor, měď, železo, mangan a jód. Tento nápoj umožňuje v případě potřeby povzbudit se, není návykový a působí šetrněji než káva.

Škodlivost černého čaje však spočívá v tom, že může vyvolat nadměrné vzrušení a úzkost, zpomaluje vstřebávání železa a při pravidelném užívání nápoje může vyvolat anémii.

Černý čaj se stává ještě zdravějším díky bergamotu. Bergamotu jsou připisovány následující vlastnosti:

  • zlepšení metabolických procesů;
  • zlepšení paměti;
  • snížení celkové hladiny zánětu;
  • energičnost.

Černý čaj s bergamotem obsahuje asi 50 mg kofeinu, proto by ho neměly ve větším množství konzumovat malé děti, těhotné a kojící ženy. Obecně jsou kontraindikace pro pití tohoto nápoje stejné jako pro pití běžného černého čaje.

odkaz

Nadezhda Taras

Doktorka výživy, lékařka všeobecné praxe – rodinné lékařství

Naděžda má lékařskou praxi 6 let. Vede tyto oblasti: korekce tělesné hmotnosti a deficitních stavů s výběrem léků a doplňků stravy; prevence kardiovaskulárních onemocnění a poruch vnitřních orgánů; vypracování individuální diety a korekce metabolických poruch: inzulínová rezistence, prediabetes, diabetes mellitus, tuková hepatóza, dna, feritin.

Bylinný čaj – přínosy

Doktorka výživy, endokrinoložka, terapeutka, specialistka na vnitřní lékařství Tatiana Georgitsa (Samoilenko Clinic of Nutrition Medicine) nám řekla, proč se vyplatí tyto čaje pít.

„Bylinné čaje jsou nálevy z různých částí rostlin – listů, květů, kořenů, kůry – kromě samotných čajových lístků (Camellia sinensis). Ty mohou být ze známých rostlin, jako je heřmánek, máta nebo lípa, nebo z méně populárních, jako je artyčok nebo rozmarýn. Většina těchto nápojů neobsahuje kofein (s výjimkou yerba maté a gany), což z nich činí vynikající alternativu ke klasickému čaji nebo kávě,“ uvedla terapeutka.

Hlavní hodnota bylinných čajů spočívá ve vysokém obsahu polyfenolů – bioaktivních látek, které pomáhají snižovat chronické záněty, podporují kardiovaskulární zdraví a dokonce zlepšují činnost nervového systému a mozku.

K dispozici je také bylinný čaj pro normalizaci funkce střev. Heřmánek a zázvor podle ní pomáhají zmírnit nadýmání, nevolnost a křeče. Další bylinky, jako je meduňka, máta peprná nebo heřmánek, mohou mít mírný sedativní účinek, pomáhají snižovat úzkost, zlepšují usínání a celkovou kvalitu spánku.

Mezi bylinky patří také ty, které mají tonizující, močopudné nebo žlučopudné účinky. Některé z nich mohou zvyšovat krevní tlak (např. rozmarýn), jiné naopak působí hypotenzivně (hloh, mateřídouška).

Terapeutka upozorňuje, že u citlivých osob mohou bylinné čaje vyvolat alergické reakce – svědění, zarudnutí kůže, otoky.

„Bylinné čaje mají farmakologickou aktivitu, takže při dlouhodobém užívání nebo vysokých dávkách se mohou objevit nežádoucí účinky – včetně poškození jater nebo ledvin. Například příliš častá konzumace skořice (konkrétně kasie) může být škodlivá pro játra. Měla by se konzumovat v malém množství,“ podělila se o svá doporučení Tatiana Georgica.

Negativní vliv na činnost vnitřních orgánů mohou mít i velké dávky bylin, jako je komonice, vlaštovičník, lékořice, pelyněk a některé čínské rostliny. Tyto čaje se nedoporučuje pít denně.

Čaje z rostlin, jako je heřmánek, meduňka a máta peprná, lze konzumovat denně. Měli byste však být opatrní u směsí, které obsahují mnoho složek, a také u čínských a ájurvédských nápojů – jejich účinky lze těžko předvídat.

Podle lékaře se některé bylinné čaje mohou vzájemně ovlivňovat s léky. Například třezalka může snižovat aktivitu řady léků, zejména perorálních antikoncepčních přípravků. To může vést ke snížení jejich účinnosti, včetně rizika neplánovaného těhotenství.

Některé čaje mohou také ovlivňovat srážlivost krve, což je důležité vzít v úvahu zejména u osob užívajících antikoagulancia. Například ginkgo biloba a kurkuma mohou při současném užívání s těmito léky zvyšovat riziko krvácení.

Bylinné čaje, jak upozorňuje Georgica, lze pít místo kávy, protože většina z nich neobsahuje kofein. Je však lepší volit jedno- nebo dvousložkové čaje, protože účinky jejich složek se lépe kontrolují – to je první pravidlo pití takových nápojů.

Kromě toho lékař doporučuje nenahrazovat normu vody za den (jeden a půl až dva litry) pouze čaji.

„Denně byste měli vypít jeden až tři šálky čaje, přičemž nezapomínejte na pití čisté vody. Nekupujte bylinné čaje z ruky nebo neznámého původu, protože takové sběry mohou obsahovat škodlivé látky, zejména těžké kovy,“ – uvedl lékař.

Je také důležité si uvědomit, že bylinné čaje mohou interagovat s léky. Neměly by se konzumovat bez konzultace s lékařem, pokud užíváte antidepresiva, antikoagulancia nebo imunosupresiva. Některé čaje se v těhotenství nedoporučují, například efedrinový, ženšenový nebo nálev z máty bahenní.

Jaké čaje pomáhají při nemocech

Tatiana Georgica nám také prozradila, které čaje mohou být prospěšné pro určité orgány.

Bylinný čaj na snížení hladiny cukru v krvi se připravuje z listů moruše, mrkve a rostliny jimnema, která je v našich končinách vzácná. Ta dokáže snížit vstřebávání glukózy ve střevech, což pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi. Lékař však upozornil, že cukrovku nelze léčit pouze nápoji – jejich účinek je příliš slabý na to, aby nemoc zvládly.

Bylinný čaj na játra by měl obsahovat ostropestřec mariánský, který obsahuje silymarin. Tato látka může podpořit funkci jater. Terapeutka zároveň upozornila, že tvrzení o silných ochranných účincích mnoha bylin na játra jsou často přehnaná.

odkaz

Tatiana Georgica

Odbornice na výživu, endokrinoložka, terapeutka

Doktorka Samojlenkovy kliniky dietologie, celková lékařská praxe 4 roky. Absolvent ONMedU (Oděská národní lékařská univerzita), specializace P. L. Šupyk NUOSU a P. L. Šupyk NMU.

Oblasti práce: příprava individuální diety, v případě potřeby přizpůsobené konkrétnímu zdravotnímu stavu, onemocnění endokrinního systému (včetně diabetes mellitus, onemocnění štítné žlázy), metabolické poruchy (metabolický syndrom, hypercholesterolemie, tuková hepatóza, dna), deficitní stavy, korekce hmotnosti a léčba obezity.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Beautier lashes