Jak užitečný je tvaroh a zda byste ho měli jíst každý den: odborníci na výživu řekli o všech ncích

Tvaroh může pomoci při hubnutí a také normalizovat hladinu cukru v krvi.

Odborníci na výživu odhalili výhody sýru cottage / depositphotos.com

Tvaroh je nyní v módě a různí odborníci a kuchaři ho doporučují přidávat do nejrůznějších pokrmů – od pečiva přes omáčky až po zmrzlinu. Je však z výživového hlediska tak prospěšný a měli byste ho jíst denně? EatingWell shromáždil názory odborníků na výživu a výsledky výzkumů, aby na tuto otázku odpověděl.

Vysoký obsah bílkovin

Jednou z nejdůležitějších nutričních vlastností tvarohu je obsah bílkovin. Jedna porce obsahuje téměř 24 gramů. Studie ukazují, že bílkoviny pomáhají nejen zachovat svalovou hmotu, ale také pomáhají při hubnutí a udržování hmotnosti.

Podporuje zdraví kostí

Tvaroh obsahuje důležité živiny, jako je vápník a fosfor, které hrají klíčovou roli pro zdraví kostí. Kromě toho, že je vápník nejrozšířenějším minerálem v těle, je také nezbytný pro zajištění struktury kostí a zubů. Fosfor podporuje zdraví kostí a zubů a hraje také roli při výrobě energie a chemických procesech v těle.

Metaanalýza zkoumající zdravotní přínosy sýrů, včetně tvarohu, zjistila snížení rizika zlomenin u lidí, kteří pravidelně zařazovali sýry do svého jídelníčku. Výsledky ukázaly snížení rizika zlomeniny krčku stehenní kosti o 14 % na každých 30 gramů zvýšené denní spotřeby sýra.

Může udržovat hladinu cukru v krvi

Výzkum potvrdil, že bílkoviny nejen zpomalují rychlost vyprazdňování žaludku, ale také aktivují hormon inkretin, který ovlivňuje inzulín a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Může zlepšit zdraví střev

Výzkum ukazuje, že probiotika z čeledi Lactobacillus, která se nacházejí v mléčných výrobcích, jsou pro střevní mikrobiom obzvláště důležitá. Tyto prospěšné střevní bakterie pomáhají udržovat střevní bariéru a podporují naše imunitní reakce.

Výživová hodnota tvarohu se může značně lišit v závislosti na značce a druhu. Je důležité vybrat si takový, který nejlépe vyhovuje vašim osobním zdravotním potřebám. S ohledem na to je vždy nejlepší zvolit značku, která neobsahuje přidané cukry nebo sirupy. Sýr cottage můžete také přidávat do zeleninových a ovocných salátů, používat ho jako pomazánku na toasty a jako přísadu do smoothies – místo bílkovin.

Již dříve odborník na výživu jmenoval alternativu sýru cottage – se stejnými výhodami, ale mnohem lákavější chutí – sýr ricotta.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Beautier lashes