Sodík ve stravě je důležitý pro udržení rovnováhy elektrolytů, ale když ho máte příliš mnoho, zvyšujete riziko srdečních onemocnění.
Navzdory obsahu sodíku mají olivy a kysané zelí pro tělo velké přínosy / depositphotos.com
Sodík je pro naši stravu nezbytnou minerální látkou, ale jeho přílišné množství hrozí zdravotními problémy, zejména vysokým krevním tlakem, problémy s ledvinami, srdečními chorobami, mrtvicí. Proto by se měl příjem tohoto stopového prvku udržovat ve zdravém rozmezí, píše Eatingwell.
Americká kardiologická asociace doporučuje, aby zdravý dospělý člověk nepřijímal více než 2 300 miligramů sodíku denně, u osob s vysokým krevním tlakem pak ne více než 1 500 mg. Přitom se odhaduje, že většina Američanů sní denně v průměru více než 3 400 mg sodíku.
Přítomnost sodíku ve stravě je důležitá pro udržení rovnováhy elektrolytů, zejména pokud se hodně potíte nebo pravidelně cvičíte, vysvětluje odborník na výživu a praktický lékař Randy Evans. Abyste si udrželi dostatečnou hladinu sodíku v těle, můžete jídlo mírně solit nebo si vybírat potraviny s přirozeným obsahem sodíku.
Odborníci na výživu jmenovali nejlepší potraviny s vysokým obsahem sodíku, které jsou pro vás skutečně dobré. Pokud vám však lékař doporučil snížit příjem sodíku, nezapomeňte se s ním poradit, než začnete provádět jakékoli změny ve svém jídelníčku.
1. ořechy a semena
Lékařka Natalie Rizzo tvrdí, že každodenní konzumace vlašských ořechů může zvýšit hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a pozitivně ovlivnit hladinu cukru v krvi. Slané ořechy nebo semínka dodají elektrolyty, což může být užitečné při pěší turistice nebo po vyčerpávajícím tréninku. V závislosti na druhu výrobku obsahuje 30 g směsi ořechů přibližně 87 mg sodíku.
2. Fermentované výrobky
Kysané zelí, okurky, rajčata jsou fermentované potraviny bohaté na střevům prospěšná probiotika. K jejich přípravě potřebujete klíčovou ingredienci – sůl. Ta prodlužuje trvanlivost těchto potravin, a protože je klíčovou složkou pro kvašení, podporuje růst prospěšných bakterií.
Dvě polévkové lžíce kysaného zelí obsahují 180 mg sodíku. Rizzo vysvětluje, že kvašených potravin nejíme najednou mnoho, takže se nemusíme obávat, že bychom se jejich konzumací předávkovali sodíkem.
Dalšími příklady zdravých fermentovaných potravin jsou kefír, jogurt a kombucha. Všechny tyto produkty obsahují sodík.
3. Olivy
Olivy jsou přirozeně slané, ale mají také vysoký obsah zdravých antioxidantů a mononenasycených tuků. Podle Evanse jsou bohaté na zdravé tuky, vitaminy, minerály a fytonutrienty. V pouhých čtyřech olivách je až 248 mg sodíku.4. Konzervované mořské plody
Do konzervovaných mořských plodů se přidává sůl, aby se prodloužila jejich trvanlivost. Typická konzerva obsahuje 400 až 600 mg sodíku, což se může zdát jako hodně, říká registrovaná dietoložka Lauren Harris-Pincusová. Většina lidí však podle ní nekonzumuje doporučených 8 až 12 uncí mořských plodů týdně, takže konzumace většího množství ryb může vyvážit zvýšený příjem sodíku.
Rybí konzervy jsou vynikajícím zdrojem protizánětlivých omega-3 mastných kyselin a dodávají tělu bílkoviny, které mohou přispět k delšímu pocitu sytosti po jídle. Pokud omezíte příjem ultra zpracovaných potravin, konzumace rybích konzerv pravděpodobně nepovede k nadměrnému příjmu sodíku během dne, říká Harris-Pincus. Jen si už nesolte tuňákový salát, protože dostatek sodíku získáte z rybí konzervy.
5. Kyselý mléčný tvaroh
Tvaroh z kyselého mléka je jako zdroj vápníku a bílkovin velmi užitečný. V závislosti na odrůdě však může mít vysoký obsah sodíku. Harris-Pincus říká, že se nemusíte obávat obsahu sodíku v sýru, pokud se zbytek vaší stravy skládá převážně z plnohodnotných potravin, které nejsou tak slané.
„Vzhledem k tomu, že většina lidí má problém dosáhnout dostatečného množství bílkovin při snídani, je sýr skvělou volbou,“ dodala.
6. Fazole v konzervě
Fazole v plechovce jsou cenově dostupné a zdravé rostlinné bílkoviny, ale v závislosti na druhu často obsahují sodík.
„Vždy doporučuji propláchnout je ve studené vodě, aby se odstranila část sodíku. Ti, kteří si musí hlídat příjem soli kvůli vysokému krevnímu tlaku nebo problémům s ledvinami, mohou zvolit sušené fazole nebo odrůdy s nízkým obsahem sodíku,“ radí Rizzo.
Pokud však nemusíte omezovat sůl ze zdravotních důvodů, jsou konzervované fazole nezbytnou součástí vašeho jídelníčku: jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, všestranné, trvanlivé a cenově výhodné.
Již dříve nám My prozradil, ve které potravině je více omega-3 než ve vlašských ořeších. Odborníci na výživu tvrdí, že na tuto užitečnou látku jsou bohaté některé rostlinné produkty a mořské plody. Jejich konzumace je proto přirozeným způsobem, jak zvýšit hladinu omega-3 mastných kyselin v těle.
Mezi potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny patří lněný olej, chia semínka, rybí tuk, losos, sleď, ančovičky atd.