Seznam zahrnuje kysané zelí a kefír.
Naučte se, jak snížit krevní tlak bez prášků / pixabay.com, depositphotos.com
Produkty s živými mikroby (kefír, kimči, kysané zelí a některé jogurty) mohou být užitečné pro lidi s hypertenzí a mohou také neutralizovat účinky sedavého způsobu života. K tomuto závěru dospěli vědci v nové studii zveřejněné v časopise Scientific Reports, píše server eatingwell.com.
„Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je běžný zdravotní problém, který postihuje miliony lidí na celém světě a může snižovat kvalitu i délku života. Hledání způsobů, jak snížit rizika pro lidi s hypertenzí, je velmi důležité,“ uvádí se v publikaci.
Co snižuje krevní tlak – potraviny, které pomáhají
Ukazuje se, že zařazení určitých živých mikroorganismů do stravy prostřednictvím potravin nebo doplňků stravy (např. probiotik) je slibným způsobem, jak podpořit zdraví střev a zlepšit zdraví srdce.
Pro novou studii vědci použili informace z databáze National Health and Nutrition Examination Survey. Do analýzy bylo zahrnuto více než 15 000 osob s hypertenzí.
Studie se zabývala tím, kolik živých mikrobů lidé konzumují ve stravě a jak to může souviset se sedavým způsobem života.
„Po analýze dostupných údajů vědci zjistili, že lidé, kteří jedli nejméně potravin s živými mikroby, měli vyšší riziko úmrtí ze všech příčin a na srdeční choroby, zatímco ti, kteří jich jedli nejvíce, měli riziko nižší. Kromě toho měli nejnižší riziko úmrtí ti, kteří trávili sezením méně než pět hodin denně, ale lidé, kteří seděli pět až osm hodin, a ti, kteří seděli více než osm hodin, měli podobné riziko,“ uvádí se v publikaci.
Připomeňme, že dříve My jmenoval 11 nejužitečnějších produktů pro zdravé stárnutí.