Zjistěte, jak dlouho můžete v lednici uchovávat maso a ryby a do které police je dát, aby vydržely déle čerstvé.
Jak dlouho můžete uchovávat maso a ryby v lednici / freepik.com
Pokud jste někdy museli vyhodit zkažené maso nebo ryby z lednice, pak jste pravděpodobně vyčítali kvalitu potravin. Ta však nemusí být problémem, ale místo, kde je skladujete. Ukazuje se, že ne všechny police v lednici jsou vhodné pro skladování syrových nebo rozmražených masných a rybích výrobků. Britští odborníci vydali doporučení, kde a jak dlouho můžete v chladničce skladovat čerstvé ryby a jak nejlépe uchovávat čerstvé maso.
Připomeňme, že dříve jsme vám řekli, jak dlouhodobě uchovat vejce, aby se nekazily celé měsíce.
Kde a jak skladovat maso a ryby v lednici
Podle odborníků existuje v lednici police, kterou lze směle označit za nejlepší místo pro skladování syrového masa i ryb, píše britský bulvární deník Express.co.uk. Právě zde totiž tyto produkty vydrží déle čerstvé.
Jedná se o spodní polici, která je obvykle nejchladnější částí chladničky. Skladování masa nebo čerstvých/zmrazených ryb zde také zabraňuje jejich kontaktu (v případě, že vytečou) s ostatními potravinami.
Jak dlouho můžete uchovávat maso a ryby v chladničce
Syrové maso v chladničce může ležet 1 až 5 dní, v závislosti na jeho druhu. Například kuřecí maso – asi 2 dny, hovězí maso – 3-5 dní.
Syrové ryby je optimální skladovat maximálně 1-2 dny. Pokud jde o to, jak dlouho lze rozmrazenou rybu skladovat v lednici – také ne déle než 2 dny, to znamená, že od okamžiku rozmrazení je žádoucí ji během těchto dvou dnů uvařit a sníst. Nesmí se znovu zmrazovat.
Ještě častěji se hostitelé zabývají otázkou: Jak skladovat maso v lednici – v sáčku, nebo ne (a také ryby)? No, v sáčku potraviny skladovat nemůžete, jinak se „udusí“, tj. začnou se rychleji kazit.
Maso a ryby by se měly ze sáčku přendat do skleněné, smaltované nebo plastové nádoby.
Správné umístění masa a ryb je podle odborníků jen částí skládačky. Důležité je také to, jak využijete prostor uvnitř lednice, píše web Petitchef.
Přeplněná chladnička může vést k nerovnoměrné teplotě a špatné cirkulaci vzduchu uvnitř. Když vzduch nemůže volně cirkulovat, chladné oblasti se stávají zranitelnými a některé potraviny se mohou rychleji kazit. Ponechání prostoru mezi položkami nejen zlepšuje cirkulaci vzduchu, ale také umožňuje udržovat nastavenou funkci teplotních zón.
Navíc ne všechny čerstvé potraviny je nutné skladovat v chladničce.
Nejlépe je tam nedávat:
- rajčata;
- banány;
- brambory;
- cibule;
- nezralé avokádo.
Lépe se jim daří mimo chladničku. Nízké teploty mohou změnit jejich chuť, poškodit strukturu a dokonce urychlit hnití.