Četné studie prokázaly, že šálek kávy je pro střeva prospěšný.
Kofein působí jako stimulant / depositphotos.com
Káva vás ráno nejen probudí, ale také povzbudí miliardy přátelských mikrobů žijících v trávicím systému. Existují důkazy, že espresso může mít pozitivní vliv na mikrobiom, což vede k lepšímu zdraví a dokonce k dlouhověkosti.
„Tyto mikroby mají stále častěji příznivý vliv na metabolismus, kontrolu hmotnosti a duševní zdraví. Káva obsahuje několik sloučenin, které působí jako probiotika, což znamená, že vyživují probiotické prospěšné bakterie a poskytují jim živiny, které potřebují k růstu a fungování,“ uvedla pro The Telegraph registrovaná dietoložka a odbornice na funkční medicínu Nicola Shubrooková.
Kofein působí jako stimulant a zvyšuje množství prospěšných bakterií ve střevech. Studie z roku 2023 publikovaná v časopise Nutrients zkoumala souvislost mezi kofeinem, konzumací kávy a mikrobiomem tlustého střeva. Výsledky ukázaly, že bohatost mikrobiomu byla vyšší u těch, kteří pravidelně pili kávu, měli více prospěšných druhů Alistipes a Faecalibacterium a méně škodlivých druhů Erysipelatoclostridium, které způsobují problémy. To navazuje na předchozí studii, která zjistila, že pití kávy bylo spojeno se zvýšením počtu bifidobakterií.
Káva obsahuje také rostlinné sloučeniny zvané polyfenoly, které se nacházejí v ovoci, zelenině, bylinkách, koření, čaji, hořké čokoládě a víně.
„Polyfenoly působí jako protizánětlivé antioxidanty. Mohou pomáhat snižovat riziko vzniku rakoviny tím, že neutralizují škodlivé volné radikály,“ uvádí Shubrook.
Konkrétně se jedná o polyfenol, jako je kyselina chlorogenová. Podle studie z roku 2020 publikované v časopise Experimental and Clinical Sciences se u pacientů, kteří konzumovali kávu s vysokým obsahem kyseliny chlorogenové, snížilo riziko vzniku cukrovky 2. typu a nealkoholického ztukovatění jater a zhubli.
Zavedené studie také prokázaly, že kofein prospívá střevům, neboť stimuluje činnost tlustého střeva a podporuje jeho pravidelné vyprazdňování.
Co je lepší – černá káva nebo káva s mlékem?
Odborníci se shodují, že černá káva je lepší než cappuccino, latte nebo flat white.
„Bylo prokázáno, že mléko brání vstřebávání polyfenolů,“ říká Julia Kopczynska, mikrobioložka z Polského institutu biochemie a biofyziky ve Varšavě.
Co je lepší – Robusta nebo Arabica
Existují dva hlavní druhy kávových zrn: arabica a robusta.
„Každý z nich má v určitých fázích pražení jiné vlastnosti. Ačkoli světlé pražení obvykle obsahuje více kofeinu, zachovává si více antioxidantů než tmavé pražení. Světle pražená zrna Robusty mají více antioxidantů než světle pražená káva Arabica,“ říká Kopczynska.
Na obsah polyfenolů v kávových zrnech má vliv také délka skladování: zrna skladovaná 12 měsíců a déle mají nižší obsah polyfenolů.
Jaké jsou výhody instantní kávy
Studie sice ukazují, že instantní káva může obsahovat dokonce více polyfenolů a minerálů než káva mletá, ale také o 100 % více akrylamidu a kávové náhražky ho mohou mít dokonce o 300 % více.
„Akrylamid vzniká v kávě během procesu pražení, a pokud jsou lidé vystaveni jeho velkému množství, může to zvýšit riziko poškození nervů a rakoviny. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) však doporučuje množství akrylamidu v naší stravě snížit. Proto také doporučujeme raději klasickou mletou kávu než instantní kávu a její náhražky,“ říká Kopczynska.
Kolik kávy můžete denně vypít
„Za předpokladu, že šálek kávy má 220 ml, jsou optimální dva až tři šálky a pět je horní hranice. Maximální doporučené množství kofeinu je 400 mg denně. Překročení 600 mg je spojeno s nespavostí a vysokým krevním tlakem,“ říká Kopczynska.
Podle ní obsahuje šálek doma uvařené kávy 70 až 140 mg kofeinu v závislosti na zrnu a způsobu přípravy. Zatímco průměrná káva v kavárně obsahuje 180 mg kofeinu.
Jaký je nejlepší způsob přípravy kávy
Uvařená káva obsahuje kafestol a kahweol, chemické látky známé jako diterpeny.
„Kafestol a kahweol jsou známé svými protizánětlivými, antidiabetickými, protirakovinnými a polyfenolickými vlastnostmi. Jejich obsah v nefiltrované kávě je 30krát vyšší,“ říká Kopczynska.
Na druhou stranu podle ní nefiltrovaná káva obsahuje oleje, které prokazatelně zvyšují hladinu cholesterolu.
„Filtrovaná káva obsahuje nejen méně kávových olejů, ale také méně kofeinu ve srovnání s nefiltrovanou kávou,“ uvedla odbornice.
Studie z roku 2023 publikovaná v časopise Foods zjistila, že vaření kávy v aeropressu nejlépe zachovává polyfenoly.
Již dříve My napsal, že odborníci pojmenovali ideální čas pro přípravu šálku kávy.