Díky jednomu tajemství bude příloha chutná a vydatná.
Jak uvařit mladé brambory – tipy / depositphotos.com
Již v květnu začíná sezóna mladých brambor – lze je vařit různými způsoby, podle toho, jaký chcete mít výsledek. Poradíme vám, jak uvařit mladé brambory, abyste získali aromatickou a chutnou přílohu.
Jak připravit mladé brambory k vaření
Taková na první pohled jednoduchá zelenina se musí vařit správně – pokud uděláte chybu, získáte vodnatou kořenovou zeleninu, která se vám rozpadne v rukou. Navíc nebude mít nic společného s chutnými kousky brambor – na talíři budou husté plátky vařené zeleniny a „žádná“ chuť.
Hlavní tajemství, jak chutně uvařit mladé brambory, musíte znát ještě před zapnutím sporáku. Ve chvíli, kdy už máte zeleninu oloupanou a vloženou do hrnce, nasypte kořenové plodiny, bude potřeba, aby byly horkou vroucí vodou. To je jeden z triků, který pomůže vyhnout se vodnaté struktuře – tekutina o vysoké teplotě „drží“ strukturu brambor a pomáhá jim, aby během vaření nezměkly.
Dalším důležitým životním trikem je . přidejte 20-50 gramů máslakdyž se voda vaří. Tím se rychle zvýší teplota vody a urychlí doba vaření – brambory se uvaří za 15 minut.
Zde najdete návod krok za krokem, jak uvařit mladé brambory:
- Vyberte několik hlíz stejné velikosti;
- loupejte je v rukavicích, jinak si potřísníte kůži na rukou;
- opláchněte pod tekoucí vodou;
- vložte do hrnce, přelijte dvěma prsty horkou převařenou vodou;
- postavte na plotýnku, zapněte na střední teplotu;
- když se voda vaří, přidejte máslo, přikryjte pánev pokličkou, nechte mezeru a snižte plamen;
- brambory vařte 15 minut doměkka;
- stav příloh kontrolujte párátkem, ale ne nožem, jinak se hlízy rozpadnou;
- vařené brambory podávejte s máslem a nasekaným koprem.
Brambory můžete také vařit ne vcelku, ale na kousky, pak ale budete muset každou hlízu před vařením nakrájet na 2-4 kousky.
Užitečná rada: Okamžik, kdy brambory osolit, závisí na tom, jaký pokrm chcete ve výsledku získat. Pokud chcete vařit celé a krásné hlízy, pak kořenovou zeleninu osolte na začátku, ale pro křehkou přílohu s kousky je žádoucí použít konzervační prostředek na konci. Berte v úvahu, že na každého půl kilogramu brambor je potřeba 1 čajová lžička soli.