Pokud chcete zvýšit množství omega-3 ve své stravě, můžete lněná semínka bez obav přidat do svého jídelníčku.
Lněná semínka jsou velmi zdravá / foto depositphotos.com
Lněná semínka jsou malá, ale mocná, pokud jde o jejich výživovou hodnotu a zdraví prospěšné účinky. Odborníci na výživu si všimli, že podporují zdraví srdce a hladinu cukru v krvi.
Jak píše Eatingwell, lněná semínka jsou všestranná a lze je konzumovat různými způsoby, od koktejlů po pečivo.
Může zlepšit zdraví střev a pomoci při vyprazdňování
Lněné semínko je dobrým zdrojem vlákniny – pouhé 2 polévkové lžíce mletého lněného semínka obsahují 4 gramy (14 % denní hodnoty). To je zhruba tolik vlákniny jako plný šálek vařeného zelí, srovnává odbornice na výživu Cindy Chow.
Lněné semínko obsahuje nerozpustnou i rozpustnou vlákninu, ale ta druhá tvoří 75 % celkové vlákniny. Nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice, zatímco rozpustná vláknina nasává vodu do střev, což usnadňuje chození na toaletu, upozornila odbornice na výživu Amanda Soseda.
Rozpustná vláknina je také zdrojem paliva pro bakterie ve střevech, čímž podporuje rozmanitou střevní flóru a lepší zdraví střev.
Může přispívat ke zdraví srdce
Pokud chcete zvýšit množství omega-3 ve stravě, můžete přidat lněné semínko, radí Neighbour. Výzkum naznačuje, že může přispívat ke snížení rizika srdečních onemocnění díky kyselině alfa-linolenové (ALA), rostlinné omega-3 mastné kyselině. Doporučené množství ALA je 1,1 gramu denně pro ženy a 1,6 gramu pro muže. Jedna polévková lžíce lněného semínka obsahuje 2,3 gramu ALA, což je více než doporučená denní dávka.
Zhou a Neighbour vysvětlují, že lněné semínko může také snižovat hladinu celkového cholesterolu a „špatného“ cholesterolu. Tento účinek může být způsoben lignany, bioaktivní sloučeninou, která se nachází ve lněném semínku. Předpokládá se, že lignany, které využívají střevní bakterie a poté se vstřebávají do krevního oběhu, mají antioxidační vlastnosti, které bojují proti oxidačnímu stresu. Tím zabraňují tvorbě plaku v cévách, snižují hladinu cholesterolu a oddalují nebo zabraňují rozvoji aterosklerózy.
Může pomáhat snižovat krevní tlak
Přehled 33 studií zahrnujících více než 2000 osob ukázal významné snížení krevního tlaku při přidání lněného semínka do stravy. Zhou předpokládá, že účinek na snížení krevního tlaku může být způsoben kombinací lignanů, omega-3 tuků a vlákniny obsažených ve lněném semínku. Zhou vysvětluje, že lignany jsou formou vlákniny a mají antioxidační vlastnosti, zatímco omega-3 tuky mohou napomáhat rozšiřování cév, a tím snižovat krevní tlak.
Může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi
Lněné semínko má vysoký obsah vlákniny, která zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů a zabraňuje prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi.
Vláknina obsažená ve lněném semínku je také rozkládána střevními bakteriemi za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem, které prospívají buňkám tlustého střeva tím, že snižují zánět a zlepšují citlivost na inzulín.
Jak konzumovat lněná semínka
V salátech
Moje sousedka ráda opéká celá semínka a přidává je do salátů, aby získala žvýkací a oříškovou chuť.
Do koktejlů.
Pro extra chuť a živiny posypte smoothie mletými lněnými semínky.
Při pečení
Celá lněná semínka dodají pečeným výrobkům vizuální přitažlivost.
Další novinky o prospěšnosti semínek
Již dříve vyšlo najevo, co se stane s tělem, pokud budete pravidelně konzumovat chia semínka. Taková semínka mají mnoho prospěšných vlastností, ale pro některé lidi může být jejich konzumace nebezpečná.