Proč byste měli okamžitě zařadit ryby do svého jídelníčku: 9 prokázaných výhod

Ryby mohou zejména pomoci zmírnit příznaky deprese a zlepšit kvalitu spánku.

Ryby jsou bohaté na mnoho živin / koláž od My, foto depositphotos.com

Ryby jsou jedním z nejužitečnějších produktů na planetě. Je bohatá na důležité živiny. Její konzumace proto přináší mnoho výhod, od zlepšení zdraví srdce až po posílení mozkových funkcí. Zařazení ryb do jídelníčku může podpořit dlouhodobou pohodu, píše server healthline.com.

Ryby – 9 zdravotních přínosů

Studie potvrdily následující zdravotní přínosy konzumace ryb:

Bohaté na důležité živiny. Ryby jsou bohaté na mnoho živin. Patří mezi ně vysoce kvalitní bílkoviny, jód, vitamin D a omega-3 mastné kyseliny, které mají zásadní význam pro optimální funkci těla a mozku a úzce souvisejí se snížením rizika mnoha onemocnění.

Může snižovat riziko infarktu a mrtvice. Ryby jsou považovány za jednu z nejzdravějších potravin pro srdce. V přehledové studii z roku 2020 vědci dospěli k závěru, že konzumace ryb je spojena s nižším výskytem ischemické choroby srdeční a nižší úmrtností.

Obsahuje živiny pro růst a vývoj. Mluvíme o omega-3 mastných kyselinách. Kyselina dokosahexaenová je důležitá zejména pro vývoj mozku a očí a kyselinu eikosapentaenovou je důležité užívat během těhotenství, protože podporuje zdraví srdce a imunitní reakce během vývoje plodu.

Může zlepšit zdraví mozku. Metaanalýza Trusted Source 2024 zjistila, že lidé, kteří jedí více ryb, mají pomalejší mentální úpadek. Výzkum také ukázal, že lidé, kteří jedli ryby dvakrát týdně, měli častěji více šedé hmoty ve srovnání s lidmi, kteří jedli ryby méně než jednou týdně.

Může pomoci zmírnit příznaky deprese. Četné studie ukazují, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomáhat chránit před depresí a významně zvyšovat účinnost antidepresiv.

Pomáhá v boji proti nedostatku vitaminu D. Ryby a rybí výrobky jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu D ve stravě. Největší množství obsahují tučné ryby, jako je losos a sleď.

Může pomoci předcházet astmatu u dětí. Metaanalýza Trusted Source z roku 2018 naznačuje, že zavedení ryb do jídelníčku v raném věku (mezi 6. a 9. měsícem věku) a pravidelná konzumace ryb (jednou týdně) může snížit výskyt astmatu a sípání u dětí do 4,5 roku, zatímco konzumace tučných ryb může být prospěšná pro starší děti.

Může chránit zrak ve stáří. Věkem podmíněná makulární degenerace je hlavní příčinou zhoršení zraku a slepoty u starších lidí. Některé důkazy naznačují, že ryby a omega-3 mastné kyseliny mohou před tímto onemocněním chránit.

Mohou zlepšit kvalitu spánku. Přehled a metaanalýza účinků omega-3 mastných kyselin na spánek z roku 2024 ukazuje, že mohou zlepšovat kvalitu spánku. Také studie Trusted Source z roku 2017 ukázala, že konzumace ryb může zlepšit výsledky neurovývoje nejen díky přímému vlivu na kognitivní procesy, ale také díky zlepšení spánku.

Připomeneme, že dříve My psal, zda můžete jíst ryby každý den.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Beautier lashes