Odbornice na výživu nám podrobně prozradila, jak jíst jahody v létě.
Jak správně konzumovat jahody v sezóně – rady lékaře / koláž od My, foto: depositphotos.com
Jahody jsou jedním z nejchutnějších a nejzdravějších bobulovin, jejich sezóna začíná v červnu, ale v některých případech lze skleníkové nebo „zámořské“ jahody koupit již v květnu. Milují je dospělí i děti, proto Maria Sayfullina, odbornice na výživu z Kliniky dietologie Samoilenko, endokrinoložka, terapeutka, asistentka katedry vnitřního lékařství Národní univerzity Tarase Ševčenka na je naše země, vyprávěla o prospěšnosti jahod pro muže, ženy i děti a také vysvětlila nce konzumace bobulovin.
Jaké jsou přínosy jahod pro tělo
Podle Sayfulliny můžete být díky konzumaci jahod nabití energií a vitamíny – ona. bohatá na vitamin Ckterý má schopnost posilovat cévy, zlepšovat stav pokožky a podporovat imunitu. Kromě toho bobule obsahuje antioxidantykteré pomáhají bojovat proti zánětům a zabraňují stárnutí nebo ho zpomalují. V jahodách. mají vlákninua její konzumace zlepšuje trávení. Také ve složení bobulí má kyselinu listovoukterá je velmi důležitá pro krvetvorbu.
Přínos jahod pro organismus je zřejmý – bobule má střední glykemický index (32) a obsahuje málo sacharidů. (na sto gramů bobulí – méně než 8 g sacharidů), takže je lze zařadit do jídelníčku lidí, kteří mají cukrovku, ale samozřejmě, připomíná odborník na výživu, je nutné kontrolovat množství jeho konzumace. Lidé s cukrovkou mohou denně sníst 100-150 g jahod:
„Doporučujeme, aby pacienti s diabetem jedli toto bobulovité ovoce jako dezert, to znamená, aby se před jeho konzumací najedli – nezapomeňte na bílkoviny a snězte také zeleninu nebo zeleninu.“
Sayfullina říká, že v tomto případě bude možné lépe kontrolovat hladinu glukózy v krvi.
Kdo by jahody kategoricky jíst neměl
Odborník nedoporučuje konzumaci jahod lidé alergičtí na červené bobule.. Kdo další by neměl jíst jahody, je lidé, kteří mají akutní gastrointestinální onemocnění.Například gastritida, peptický vřed a ti, kteří mají tato onemocnění ve stavu exacerbace. Sayfullina varuje před konzumací jahod v případě takových zdravotních problémů:
„Může mít určitý dráždivý účinek, protože obsahuje zrníčka, která mohou poškodit trávicí trakt, a organické kyseliny, které mohou podráždit jeho slupku.“
Odborník také připomněl, že jahody jsou poměrně alergenní bobuloviny, takže u některých lidí jsou mohou vyvolat tyto alergické projevy jako jsou kožní vyrážky, svědění, otoky. Děti do 1 roku věku se nedoporučuje podávat čerstvé jahody právě kvůli riziku alergií a nezralosti trávicího systému. Tyto plody lze do dětského jídelníčku zavádět od 8-12 měsíců věku v minimálním množství a měly by být tepelně upraveny – to znamená, že dítěti můžete podávat zejména jahodový kisel nebo jahodový kompot.
Od jednoho roku do tří let věku pokud se nevyskytuje alergie, lze podávat jednu nebo více bobulí denně a ve věku přibližně 6 let může dítě konzumovat až 100 gramů jahod denně. Lékařka však připomíná, že i když dítě není na jahody alergické, mohou se objevit bolesti břicha, nadýmání nebo průjem. K tomu dochází při konzumaci příliš velkého množství jahod – právě děti jsou nejčastěji postiženy přejídáním.
Kolik jahod můžete sníst za den a za sezónu
Podle Sayfullina je optimální bezpečná denní dávka jahod pro zdravé dospělé následující 150-250 gramů. Pokud máte v úmyslu zjistit, kolik jahod byste měli za sezónu sníst, odborník říká, že i 10 kg bobulí lze sníst – není to mnoho. Lékař ale radí jíst tyto bobule postupně, tj. nesníst jich hodně najednou, aby byl čas takový plán – sníst 10 kg za sezónu – splnit.
Nejlepší dobou pro konzumaci jahod je podle odborníka na výživu první polovina dne. Berry je nejlepší konzumovat během snídaně nebo v době oběda. jako dezert. Jahody lze do dětského jídelníčku zařadit také jako svačinu mezi snídaní a obědem. Dětem lze nabídnout, aby tyto bobule jedly s ořechy nebo semínky.
Kdy je nejvhodnější doba na nákup jahod
Odbornice na výživu se s vámi podělila o své rady a vysvětlila, kdy můžete jahody kupovat, abyste nenarazili na „chemii“. Podle Sayfulliny je nejlepší konzumovat jahody v období, kdy přirozeně dozrávají – je to období asi od od poloviny května do konce června.. Délka jahodové sezóny se samozřejmě v jednotlivých regionech liší a závisí na povětrnostních podmínkách.
V období, kdy bobule dozrávají v přírodních podmínkách, se při jejich pěstování nepoužívá velké množství dusičnanů nebo růstových stimulátorů, a proto bude v samotných bobulích méně „chemie“. Kromě toho lékař navrhl, jak snížit množství chemikálií v jahodách. – říká, že bobule lze před použitím nejen dobře opláchnout, ale také namočit.
odkaz
Maria Sayfullina
Odbornice na výživu, endokrinoložka, terapeutka, asistentka katedry vnitřního lékařství na Národní univerzitě Tarase Ševčenka v Kyjevě.
Maria Sayfullina vystudovala Národní univerzitu Tarase Ševčenka v roce 2020, lékařská praxe – 4 roky. Pracuje jako nutriční terapeutka, endokrinoložka, terapeutka na výživové klinice Samoylenko.
Vede referáty:
- korekce váhových a deficitních stavů s výběrem léků a doplňků stravy
- kontrolní vyšetření organismu pro kontrolu a udržení zdraví: diagnostika a stavy nedostatku.
- Vývoj individuálního jídelníčku
- Prevence a náprava metabolických a endokrinních poruch (obezita, pre-diabetes, diabetes 2. typu, onemocnění štítné žlázy atd.).
Provozuje také wellness program EXPRESS DETOX | WELLNESS SAMOILENKO v EQUIDES CLUBU.