Tato potravina snižuje riziko chronických onemocnění.
Poznejte zdravotní výhody tučných ryb / depositphotos.com, Pixabay.com
Odborníci na výživu ji označili za produkt č. 1, který má protizánětlivé účinky a možná vás tím překvapí, píše server eatingwell.com.
Řeč je o tučných rybách (losos, tuňák, makrela, sardinky a ančovičky). Díky obsahu omega-3 pomáhají snižovat chronický zánět a snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka 2. typu a Alzheimerova choroba.
„Zařazením většího množství tučných ryb do jídelníčku můžete podpořit své celkové zdraví a snížit riziko těchto onemocnění spojených se záněty,“ říká odbornice na výživu Lauren Manakerová.
Tučné ryby – přínosy pro zdraví
Zdůrazňuje se, že tučné ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA), které mají protizánětlivé účinky.
„Tyto esenciální mastné kyseliny hrají důležitou roli při snižování zánětů v těle. Působí tak, že snižují produkci zánětlivých molekul a sloučenin, což může pomoci zvládnout chronický zánět spojený s onemocněními, jako jsou například srdeční choroby,“ vysvětlila odbornice na výživu.
Jedna studie zjistila, že konzumace dvou až tří porcí ryb týdně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a následků kardiovaskulárních onemocnění o 8 %, resp. 10 %. Bylo také zjištěno, že denní konzumace ryb snižuje riziko srdečních onemocnění až o 30 %.
V roce 2015 bylo v České republice zaznamenáno více než 100 případů konzumace ryb:
„Konzumace většího množství tučných ryb. [также может] pomáhá chránit naše orgány před vnějšími i vnitřními hrozbami, jako jsou například škodliviny,“ uvedla odbornice na výživu Tracy Lockwood Beckermanová.
Tyto esenciální mastné kyseliny jsou také důležité pro udržení zdraví srdce, mozku a kůže, dodala odbornice na výživu Maddie Pasqiello.
Protože si je tělo nedokáže samo vyrobit, je důležité přijímat omega-3 z potravy.
Připomeneme, že dříve My psal, zda je možné jíst ryby každý den.