Každý nápoj obsahuje prospěšné antioxidanty, ale také kofein, který není vhodný pro každého.
Oba čaje jsou užitečné, ale jsou mezi nimi jemné rozdíly / koláž od My, foto depositphotos.com
Černý a zelený čaj se vyrábí ze stejné rostliny – Camellia sinensis. Výběrem jednoho z nich neuděláte chybu, ale mezi těmito nápoji existují některé jemné rozdíly, které mohou ovlivnit váš výběr, píše Verywellhealth.
Jak zelený, tak černý čaj obsahují určitý typ antioxidantů zvaných flavonoidy. O těchto sloučeninách je známo, že mají protizánětlivé účinky, zpomalují stárnutí a chrání před řadou onemocnění, zejména srdečních a neurologických.
Vědci tvrdí, že černý čaj může obsahovat více flavonoidů než čaj zelený. Jedna rozsáhlá studie zjistila, že pití dvou a více šálků černého čaje denně bylo nepatrně spojeno s nižším rizikem úmrtí na srdeční choroby a mrtvici.
Mezitím bylo pití zeleného čaje spojeno s nižším rizikem vysokého krevního tlaku ve srovnání s černým čajem. Zelený čaj navíc zpomaluje stárnutí, zatímco černý čaj nikoli.
Zelený i černý čaj obsahují kofein a aminokyselinu zvanou L-theanin, která ovlivňuje zdraví mozku. Zelený čaj obvykle obsahuje o něco více L-theaninu.
Každý nápoj má také jedinečné antioxidanty. V černém čaji jsou to teaflaviny, které mohou chránit tukové buňky před poškozením, a v zeleném čaji je to silný antioxidant zvaný epigalokatechin-3-galát (EGCG), který může chránit před stárnutím, neurologickými chorobami a poškozením jater.
Oba čaje se zpracovávají odlišně. Listy černého čaje jsou oxidovány, což znamená, že jsou před sušením vystaveny působení vzduchu. Naproti tomu lístky zeleného čaje se neoxidují. Je třeba poznamenat, že oxidace snižuje množství účinných látek.
Z hlediska chuti má černý čaj výraznou, plnou chuť. Zelený čaj má naproti tomu spíše lehčí, bylinnou chuť.
Další rozdíl je v obsahu kofeinu. Černý čaj ho má obvykle více. Jeden 230ml šálek tohoto nápoje obsahuje asi 47 miligramů kofeinu, zatímco šálek zeleného čaje asi 29 mg. Obsah kofeinu však může záviset na značce čaje a způsobu jeho přípravy. Oba nápoje obsahují méně kofeinu než šálek kávy.
Který čaj je zdravější
Ačkoli se tyto čaje mírně liší obsahem antioxidantů a kofeinu, oba jsou zdravé. Obsahují flavonoidy, které mohou zlepšit zdraví srdce a mozku. Ve skutečnosti neexistuje „zdravější“ varianta.
Je konzumace černého a zeleného čaje bezpečná pro každého?
Zelený a černý čaj jsou obecně bezpečné nápoje, které může většina lidí pít s mírou, maximálně 4 šálky denně. Některé nežádoucí účinky jsou však možné, zejména pokud se konzumují ve velmi velkém množství. Jedná se o tyto příznaky:
– problémy spojené s kofeinem: pokud jste citliví na kofein, může se u vás objevit úzkost, nespavost, nervozita, bušení srdce nebo bolesti hlavy.
– Trávicí problémy: může se objevit nevolnost nebo podráždění žaludku.
– Lékové interakce: čaj může interagovat s léky na krevní tlak, antikoagulancii a některými typy antidepresiv.
– Zabarvené zuby: černý čaj může způsobit změnu barvy zubů. 14
Pokud plánujete pít hodně čaje, je vhodné se poradit s lékařem, aby se ujistil, že nápoj neinteraguje s vašimi léky.
Dříve My informoval o nejvhodnější době pro šálek kávy. Ukázalo se, že pro to, abyste měli z tohoto nápoje užitek, hraje čas velmi důležitou roli. Odborníci uvedli, že pro průměrného člověka, který pracuje ve standardní pracovní době, je ideálním oknem pro pití kávy ráno.
„Nejvhodnější doba pro konzumaci kávy je od poloviny do pozdního rána, obvykle mezi 9:30 a 11:30,“ vysvětlil Dr. Raj Dasgupta, certifikovaný lékařský specialista v oboru somnologie. Dodal, že lidé by se měli snažit pít kávu asi hodinu až tři hodiny po probuzení.