Stačí dva triky při přípravě a budete mít kulinářské mistrovské dílo.
Jak moc smažit lososa na grilu a jak na to – recepty / depositphotos.com
Losos na grilu – vynikající pokrm, který bude chtít vyzkoušet každý. S kouřem upečená a šťavnatá ryba vám určitě způsobí gastronomický požitek. Aby se tak stalo, je třeba rybu správně naložit a poté připravit. Jak na to – přečtěte si v materiálu.
Jak připravit lososa na grilu se steaky
Tento recept lze použít k přípravě jakékoli červené ryby, nejen lososa, ale i lososa a pstruha. Nejjednodušší je koupit celé jatečně upravené tělo, nakrájet ho na kousky a opéct na grilu.
Ingredience: 1:
- rybí jatečně upravené tělo o hmotnosti 1-1,5 kg;
- jeden citron;
- lžička sušeného rozmarýnu;
- čtyři lžíce rostlinného oleje;
- sůl, zrnka pepře.
Můžete si koupit čerstvé nebo mražené jatečně upravené tělo, které je třeba naporcovat a omýt studenou vodou. Pokud jste si z obchodu odnesli hotové naporcované kusy ryb, stačí je omýt a poté otřít papírovými utěrkami.
Další krok je nejdůležitější, pokud chcete mít na grilu opravdu královského lososa – marinování. Marináda je 50 % úspěchu, pokud se nepovede, pokrm nic nezachrání.
K přípravě marinády je třeba rozemlít zrnka pepře v hmoždíři, můžete sice vzít hotovou směs pepřů, ale námi nabízená varianta dodá jasnější chuť. Rybu položte na prkénko, z obou stran posypte rozmarýnem, solí a pepřem. Vhodné je také použít provensálské bylinky. Nakonec na každou stranu ryby vymačkejte polovinu citronu, tj. na všechny steaky použijte jeden plod.
Kousky ryby pak ze všech stran pokapeme olejem a lehce je „promasírujeme“, aby se šťáva a olej vstřebaly. To je první tajemství, které ne každý zná – právě masáž pomáhá marinádě proniknout hlouběji do vláken ryby a zaručuje měkkost pokrmu po tepelné úpravě.
Dále je třeba lososa vložit do polyethylenového sáčku a odložit ho stranou, zatímco budete grilovat. Jakmile je prostor pro grilování připraven, můžete jednotlivé steaky z lososa umístit na gril. Zde použijte druhý trik – samotný rošt hojně potřete slunečnicovým olejem. Pokud to uděláte, budete mít na grilu vynikajícího lososa – steaky se nebudou lepit a budou se rovnoměrně opékat.
Rybu pečte za pravidelného otáčení grilu, dokud se losos nepokryje zlatavou kůrčičkou. Když se vám zdá, že je hotový, můžete udělat malý řez – pokud vytéká průhledná tekutina, můžete rybu vyjmout. Hlavní je nenechávat ji na grilu příliš dlouho, jinak se pokrm stane tuhým a suchým. Můžete se také zaměřit na čas – v průměru příprava steaků po zapálení grilu netrvá déle než 10-15 minut.
Jak připravit lososa na grilu ve fólii
Červená ryba není „holý“ steak, ale v alobalu – další možnost rychlého oběda nebo večeře na dače. Připravuje se v podstatě stejně jako v prvním receptu, ale jsou zde nce.
Ingredience: 1:
- dva steaky z lososa (přibližně 400 gramů);
- jedna cibule;
- jedna lžíce citronové šťávy;
- jednu polévkovou lžíci olivového oleje;
- svazek kopru;
- pepř, sůl.
Losos v alobalu na grilu na dřevěné uhlí je připraven tak rychle, že můžete ihned rozdělat oheň a připravit gril na dřevěné uhlí a přitom se zabývat rybou. Steaky je třeba omýt pod tekoucí vodou a osušit ručníkem. V samostatné misce smíchejte cibuli nakrájenou na půlkolečka, olej, citronovou šťávu, nasekaný kopr, sůl a pepř. Do této směsi ponoříme ryby a prsty je masírujeme, aby marináda pronikla do vláken.
Poté položte steaky na kus alobalu, pokapejte je zbylou marinádou a rychle alobal zabalte. Ihned je položte na grilovací rošt a grilujte, dokud nejsou propečené. To obvykle trvá 10 až 30 minut v závislosti na teplotě grilu a velikosti samotných steaků.