Vědci se podělili o nečekané výsledky nové studie.
Hrozny a čokoláda mohou být dobré pro vaše srdce / koláž od My, foto depositphotos.com
Čaj a hořká čokoláda mohou pomoci při udržování krevního tlaku i celkového zdraví kardiovaskulárního systému. O tom s odkazem na vědce z univerzity v Surrey píše Earth.
Studie, která byla nedávno publikována v časopise European Journal of Preventive Cardiology, uvádí, že pokud pravidelně konzumujete kakao, čaj, jablka a hroznové víno, můžete snížit krevní tlak a zlepšit funkci cév díky rostlinným sloučeninám flavan-3-olům, které se v těchto potravinách nacházejí.
Vědci analyzovali údaje ze 145 randomizovaných kontrolovaných studií a zjistili, že lidé, kteří konzumovali více flavan-3-olů než ostatní, měli nižší krevní tlak. V některých případech byly účinky těchto sloučenin podobné účinkům některých léků na krevní tlak.
Vědci se také podrobně zabývali endotelem – vnitřní výstelkou cév – a dospěli k závěru, že flavan-3-oly ji posilují. To znamená, že kousek hořké čokolády nebo několik plátků jablka by mohlo potenciálně chránit vaše srdce.
„Výsledky jsou povzbudivé pro ty, kteří hledají cenově dostupné způsoby, jak kontrolovat krevní tlak a udržovat zdraví srdce pomocí příjemných změn ve stravování. Zařazení malého množství běžných potravin, jako je čaj, jablka, hořká čokoláda nebo kakaový prášek, do každodenní vyvážené stravy může poskytnout zdravé množství flavan-3-olů,“ komentoval Christian Heiss, odborník na kardiovaskulární medicínu z University of Surrey a hlavní autor studie.
Heiss zdůraznil, že tato studie neznamená, že by se mělo upustit od léků předepisovaných lékařem.
„I když nenahrazuje předepsané léky nebo lékařské rady, zařazení většího množství potravin bohatých na flavan-3-ol do každodenní stravy může být cenným doplňkem zdravého životního stylu, zejména pro osoby s vysokým krevním tlakem,“ řekl.
Na otázku, kolik flavan-3-olů musíte sníst, abyste zaznamenali účinek, výzkumníci neodpověděli přesně, pouze poznamenali, že by mohl pomoci šálek čaje, malý kousek hořké čokolády nebo hrst hroznového vína.
Zároveň upozorňují, že nadbytek může mít opačný účinek: více čokolády neznamená větší přínos pro zdraví. Nejdůležitější je rovnováha.
Vědci zdůrazňují, že budou tuto problematiku dále studovat, aby odhalili, jak flavan-3-oly vlastně fungují, zda budou mít tyto sloučeniny stejný účinek na lidi s různými zdravotními potížemi, kolik by se jich mělo konzumovat a podobně.
Dříve My informoval o produktu č. 1, který zvyšuje krevní tlak. Certifikovaná odbornice na výživu Elizabeth Shaw připomněla výzkum, který ukázal, že jedním z hlavních viníků vysokého krevního tlaku jsou zpracované lahůdky. Podle zjištění vědců může konzumace pouhých 17 gramů zpracovaného masa denně zvýšit pravděpodobnost vzniku hypertenze.