Ryby jsou obecně vynikajícím zdrojem kompletních bílkovin, což znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny.
Ryby jsou velmi zdravé / foto: pixabay
Ryby jsou všestranným zdrojem bílkovin. Pokud jste však velkým fanouškem mořských plodů, možná vás zajímá, jak zdravé je jíst ryby každý den.
Více o roli ryb ve vyvážené stravě píše výživová poradkyně Rosemary Trout a lékařský konzultant Raj Dasgupta, píše Delish.
Zdravotní přínosy ryb
„Pravidelná konzumace ryb je spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění, mrtvice a dokonce i s některými přínosy pro duševní zdraví,“ prozradil Dasgupta.
Je také považována za dobrý způsob získávání bílkovin. „Obecně jsou ryby vynikajícím zdrojem kompletních bílkovin, což znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo samo nevyrábí,“ dodal Trout.
Kromě bílkovin jsou podle odborníka ryby, jako je losos a tuňák, bohaté na esenciální mastné kyseliny, které si tělo samo nevyrábí. Je známo, že mastné kyseliny podporují zdraví kardiovaskulárního systému. Ryby jsou také dobrým zdrojem cholinu a jódu.
Kolik ryb je vhodné jíst?
„Denní konzumace ryb není pro většinu lidí problém, ale jejich rozmanitost pomáhá udržovat vyváženou stravu a snižuje případné dlouhodobé riziko kontaminujících látek,“ řekl Dasgupta.
Poznamenal, že hlavní obavou při konzumaci ryb je riziko rtuti, i když „to obecně není pro většinu dospělých důvodem k velkým obavám“.
„Bioakumulace methylrtuti je znepokojující, protože je toxická, zejména pro centrální nervový systém,“ řekl Trout. Metylrtuť je obzvláště škodlivá pro vyvíjející se mozek, proto se těhotným a kojícím ženám doporučuje vyhýbat se konzumaci ryb, jako jsou mečoun, tuňák a žralok.
Zde je kompletní seznam ryb s nízkým obsahem rtuti: losos, krevety, okoun černý, treska, hřebenatky, tilapie, humr a sardinky.
Je lepší jíst divoké nebo chované ryby?
O volně žijících a chovaných rybách se hodně diskutuje, ale Pstruh vysvětlil, že obě jsou dobrým zdrojem bílkovin. Vzhledem k odlišné stravě mohou mít volně žijící a chované ryby odlišné chuťové a nutriční vlastnosti.
„Kupujte ryby v obchodě nebo u prodejce ryb, kterému důvěřujete. Ryby by měly být vždy uchovávány ve velmi nízkých teplotách a v obchodě by měly být skladovány na samovysychajícím ledu nebo zmrazené,“ radí Trout.
Podle Dasgupty může být ve většině případů každodenní konzumace ryb součástí zdravého jídelníčku většiny lidí.
Další zprávy o prospěšnosti ryb
Dříve bylo jmenováno 11 překvapivých přínosů ryb. Vědci prokázali, že zvýšená konzumace ryb je spojena s lepším zdravím.