Rajčata mají hodně draslíku, vitaminu C a antioxidantů, díky čemuž jsou pro tělo užitečná.
Jedno syrové rajče obsahuje asi půl sklenice vody, což z něj činí vynikající produkt pro hydrataci / depositphotos.com
Rajčata jsou nejen chutná, ale také velmi užitečná. Tato zelenina je bohatá na draslík, vitamin C a antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky. Portál VerywellHealth vysvětluje, proč je konzumace rajčat prospěšná.
Uvádí se, že jedno středně velké syrové rajče obsahuje přibližně 22 kalorií a méně než 1 g tuku. Má nízký glykemický index, obsahuje pouze 6 mg sodíku a 3 g cukru. A jedno syrové rajče má přibližně půl šálku vody, což z něj činí skvělou potravinu pro hydrataci.
Publikace uvádí 5 důvodů, proč jíst rajčata.
1. Udržují vaše srdce zdravé
Jedno střední rajče obsahuje přibližně tolik draslíku jako banán. Tento stopový minerál je nezbytný pro stahování a roztahování srdce a pro uvolňování cév.
Kromě toho rajčata obsahují silný antioxidant lykopen. Je to barvivo, které dodává ovoci červenou barvu. A u lidí snižuje riziko srdečních onemocnění a úmrtí na ně.
2. Pomáhá vám zotavit se po cvičení
Draslík, hořčík a fluorid obsažené v rajčatech pomáhají snižovat bolestivost svalů a únavu po tréninku. Hořčík je životně důležitý pro svalovou kontrakci, takže konzumace rajčat před nebo po tréninku ho doplní. Voda, která je v rajčatech hojně obsažena, snižuje dehydrataci po cvičení.
Ovoce má také protizánětlivé účinky díky vitaminu C, který také pomáhá při regeneraci po tréninku.3. Chrání před demencí
Studie zjistila, že lidé, kteří konzumovali více draslíku a méně sodíku, měli lepší kognitivní funkce. Jiná studie se zabývala tím, jak karotenoidy, antioxidanty, které barví zeleninu do červena, dlouhodobě ovlivňují zdraví mozku. Vědci zjistili, že lidé s vysokou hladinou luteinu a zeaxanthinu v krvi, které jsou obsaženy ve vařených rajčatech, měli nižší výskyt demence.
4. Pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi
Rajčata mají nízký glykemický index, takže pomáhají zabránit prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi. Obsah vlákniny v rajčatech také ovlivňuje hladinu glukózy a funkci střev.
Naringenin, polyfenol obsažený v citrusových plodech a rajčatech, má také antidiabetické účinky. Vědci jej zkoumali hlavně na zvířatech, ale další výzkum může ukázat, jak mohou sloučeniny obsažené v rajčatech pomoci při léčbě cukrovky i u lidí.
5. Podporují zdravou pokožku, vlasy a nehty
Rajčata obsahují kyselinu chlorogenovou, sloučeninu, která stimuluje tvorbu kolagenu. Vitamín C a A obsažený v syrových rajčatech může přispět ke zlepšení vzhledu pokožky, vlasů a nehtů.
Dříve My uvedl, co se stane, když budete denně jíst okurky. Bylo uvedeno, že poskytují takové zdravotní výhody: pomáhají udržovat vodní rovnováhu, posilují kosti a podporují zdraví srdce.
Regulují také hladinu cukru v krvi a také snižují záněty a podporují zdraví pokožky. Zároveň by někteří lidé měli konzumaci okurek omezit nebo je úplně vyloučit. Patří sem osoby s trávicími problémy, poruchami srážlivosti krve a alergiemi.