Vědci podrobně zkoumali, jak konzumace těchto ořechů ovlivňuje funkci mozku, a došli k překvapivým závěrům.
Ořechy jsou velmi užitečné pro funkci mozku / depositphotos.com
Hrst vlašských ořechů k snídani může zbystřit myšlení, ale jak upozorňují vědci, bleskové zlepšení paměti nečekejte.
Studie vědců z univerzity v Readingu zjistila, že ranní konzumace vlašských ořechů vede k rychlejším reakcím na složité myšlenkové úkoly v průběhu celého dne. Účinky se však projeví až šest hodin po konzumaci, tedy mnohem později, než by většina lidí očekávala, píše server Studyfinds.
V experimentu, kterého se zúčastnilo 32 osob ve věku od 18 do 30 let, snědly pokusné osoby nejprve k snídani 50 gramů nasekaných vlašských ořechů smíchaných s müsli a jogurtem. Při další příležitosti snědli téměř stejnou snídani, ale místo vlašských ořechů snědli máslo.
Obě jídla obsahovala stejný počet kalorií, i když snídaně s vlašskými ořechy byla jedinečná, protože obsahovala omega-3 mastné kyseliny a rostlinné sloučeniny zvané polyfenoly.
Po snídani účastníci absolvovali kognitivní testy na začátku a znovu o 2, 4 a 6 hodin později. Tyto testy měřily paměť, exekutivní funkce (schopnost mentálního plánování a sebeovládání) a náladu. Výzkumníci také zaznamenávali mozkovou aktivitu a odebírali vzorky krve.
V úlohách měřících exekutivní funkce – mentální dovednosti, jako je soustředění, rozhodování a kontrola impulzů – lidé po konzumaci vlašských ořechů reagovali ve srovnání s kontrolní snídaní shodně rychleji.
Výsledky testů paměti odhalily nečekaný vzorec. V testech slovní paměti si účastníci dvě hodiny po konzumaci vlašských ořechů vedli ve srovnání s kontrolní snídaní skutečně hůře. Po šesti hodinách se však site zcela změnila – konzumenti vlašských ořechů najednou vykazovali lepší paměť než kontrolní skupina.
Další vodítko k těmto účinkům poskytlo skenování mozku. Snímání EEG ukázalo odlišné vzorce mozkových vln v závislosti na stavu, zejména v oblastech souvisejících s pozorností a pamětí. Ti, kteří jedli vlašské ořechy, vykazovali silnější aktivitu v určitých pásmech mozkových vln, což naznačuje různé úrovně mentální aktivity během plnění úkolů.
Krevní testy odhalily další vodítko: vyšší hladinu glukózy, ale nižší hladinu mastných kyselin po konzumaci vlašských ořechů. Vědci vysvětlili, že „malé zvýšení dostupnosti může ovlivnit dodávku a příjem glukózy mozkem v období vysoké kognitivní zátěže, a tím zlepšit kognitivní výkon po jídle“.
Vědci se domnívají, že přínos vlašských ořechů pro mozek je dán jejich jedinečným výživovým profilem – obsahují omega-3 mastné kyseliny, bílkovinné sloučeniny a prospěšné rostlinné chemické látky.
Jak tedy publikace uvádí, pokud uvažujete o vlašských ořeších pro zdraví mozku, nečekejte okamžitý přínos pro všechny duševní schopnosti. Jejich účinky na paměť se projeví až po určité době, zatímco zlepšení rychlosti reakcí a výkonných funkcí se projevuje soustavněji v průběhu celého dne.
Další zprávy o prospěšnosti ořechů
Dříve odborníci na výživu jmenovali 7 nejužitečnějších ořechů pro lidské zdraví. Vědci tak konstatovali, že všechny ořechy jsou užitečné, ale některé z nich se vyznačují zvláštními vlastnostmi.