Jaké těsto je potřeba na kurnik, řekla ukrajinská hospodyňka.
Jednoduchý a rychlý recept na kurnik / Kolage: My, foto: pixabay, screenshot z videa
Kurnik je pokrm, který je nejoblíbenější ve velkých rodinách, protože má hodně nádivky a těsto je velmi jemné a skvěle doplňuje koláč.
My zjistil, jak se dělá lahodný kurnik jako z dětství a co k tomu potřebujete. Na svém kanálu na YouTube nám to prozradila ukrajinská moderátorka Valentina Sova.
Recept na dokonalý kebab, který se rozplývá na jazyku – marinuje se pouhou hodinu.
Kurnik – recept
Složení: 1:
- Máslo 120 g
- Zakysaná smetana 1 šálek
- Kvasný prostředek 1 lžička.
- Vejce 1 ks.
- Sůl půl lžičky.
- Mouka 450 g
Na náplň:
- Brambory 300 g
- Cibule 1 ks
- Kuřecí stehno 2 ks
- Sůl 1 lžička.
- Koření podle chuti
Na těsto smíchejte v míse nerozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, bílek, prášek do pečiva a sůl. Poté do mísy postupně přidávejte mouku a hněťte těsto, dokud nebude vláčné. Pokud je mouky málo, můžete ji ještě trochu přidat.
Když je těsto dobře prohnětené, zabalte ho do potravinové fólie a dejte na 15-20 minut do lednice. Během této doby si můžete připravit nádivku na budoucí kurnik.
K tomu nakrájíme brambory, cibuli a kuřecí maso na co nejmenší kostičky a promícháme.
Když těsto vykyne, rozdělíme ho na dvě části (jedna by měla být větší než druhá). Každou část vyválíme a tu větší vložíme do formy vyložené pergamenovým papírem.
Poté z těsta vytvoříme boky a na ně dáme náplň. Navrch dáme trochu másla a koláč přikryjeme druhou částí těsta. Okraje koláče by měly být utěsněné a uprostřed by se měl nožem udělat otvor, aby mohl unikat vzduch.
Posledním krokem je potřít kurnik žloutkem a poslat ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi na 60 minut.
Kurnik je hotový, dobrou chuť!
Podívejte se na video, jak správně uvařit kurnik:
Kdo je Valentina Sova?
Valentina Sova je ukrajinská moderátorka, blogerka na YouTube, která na svém kanálu vypráví o vaření různých pokrmů. Její kanál má více než 130 000 odběratelů.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.