Strava má podle vědce velký vliv na dlouhověkost.
Jak poznamenal výzkumník dlouhověkosti, snídaně by měla být slaná / depositphotos.com
Generální ředitel a prezident Buckova institutu pro výzkum stárnutí Dr. Eric Verdin tvrdí, že se mu podařilo zvrátit svůj biologický věk přibližně o 15 let. Podělil se o snídani, která mu pomáhá vyhnout se prudkému nárůstu cukru v krvi, píše Business Insider.
„Nejhorší snídaně, kterou si můžete představit, je miska cereálií se sklenicí pomerančového džusu, protože je to v podstatě miska cukru,“ poznamenal.
Uvádí se, že Verdinovi je 68 let, ale poté, co v posledních deseti letech „optimalizoval“ své zdraví změnou stravy a životního stylu, lékař tvrdí, že jeho „biologický věk“ je mnohem nižší. Potvrzují to podle něj i různé epigenetické krevní testy.
Verdin tvrdí, že strava má na dlouhověkost obrovský vliv. On sám se řídí středomořskou stravou, která zahrnuje hodně čerstvých produktů, luštěnin, celozrnných výrobků a libových bílkovin a vyhýbá se ultra zpracovaným potravinám.
Co jedí dlouhověcí: nejlepší snídaně
Jak upozornil výzkumník zabývající se dlouhověkostí, snídaně by měla být slaná:
„Takže žádné pečivo, žádný pomerančový džus, žádný ovocný jogurt.“
Verdin obvykle snídá vejce, avokádo a lososa (uzeného nebo vařeného) s celozrnným chlebem.
Na způsobu přípravy vajec mu nijak zvlášť nezáleží, ale místo másla raději používá olivový olej.
„Pokud někdo nepreferuje máslo, je nejlepší je uvařit natvrdo,“ řekl Verdin.
Vejce a losos obsahují zdravé tuky a bílkoviny, které napomáhají pocitu sytosti po celý den. Celozrnný chléb a avokádo dodají jídlu vlákninu, která je důležitá pro zdraví trávicího traktu, protože vyživuje „dobré“ bakterie ve střevech.
Připomeňme, že dříve odborníci na výživu jmenovali 5 „škodlivých“ nápojů, které jsou překvapivě dobré pro hladinu cukru v krvi.