Které ořechy obsahují nejvíce bílkovin: 10 nejzdravějších druhů ořechů

Ořechy jsou nejen zdrojem bílkovin, ale také vitamínů, minerálů a zdravých tuků.

Různé druhy ořechů mají různé množství bílkovin / foto depositphotos.com

Ořechy jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a obsahují také řadu vitaminů, minerálních látek a zdravých tuků. Co se týče bílkovin, jejich množství závisí na druhu ořechů, píše server Verywellhealth.com.

Díky bílkovinám obsaženým v ořeších můžete podpořit budování svalové hmoty, urychlit hubnutí, protože dokáží udržet pocit sytosti déle než sacharidy.

Výzkumy navíc naznačují, že bílkoviny obsažené v ořeších mohou zvýšit hladinu hormonů, které snižují chuť k jídlu, a potlačit ty, které ji zvyšují.

Zde je 10 druhů ořechů s nejvyšším obsahem bílkovin.

1. arašídy

Arašídy obsahují nejvíce bílkovin z ostatních ořechů – 9,5 gramu na čtvrt šálku. Má nízký obsah sacharidů, vysoký obsah nenasycených tuků a je dobrým zdrojem vitaminů a minerálních látek, zejména vitaminu E, niacinu a thiaminu. Ten pomáhá kosterním svalům (těm, které se podílejí na pohybu a aktivitě) při stahování.

2. Mandle

Mandle obsahují asi 7 gramů bílkovin na čtvrt šálku a méně sacharidů než jiné ořechy. Tyto ořechy mají také více vápníku než jiné druhy ořechů, který je důležitý pro funkci svalů a pro posílení kostí.

Mandle navíc pomáhají snižovat záněty v těle, protože obsahují antioxidanty, například vitamin E, který chrání buňky před poškozením.

Srdci prospěšné tuky obsažené v mandlích pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL) („špatný cholesterol“) a udržovat hladinu cholesterolu v lipoproteinech o vysoké hustotě (HDL) („dobrý cholesterol“).

3. Pistácie

Čtvrt šálku těchto ořechů obsahuje asi 6 gramů bílkovin. Mají také méně tuku než jiné ořechy. Pistácie se vyznačují zvláštní zvláštností: jsou to jediné ořechy, které jsou kompletní bílkovinou, což znamená, že obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, které si vaše tělo nedokáže samo vyrobit a které musíte získat z potravy.

Jsou také bohaté na vitamin B6, který pomáhá metabolizovat bílkoviny.

4. Kešu oříšky

Čtvrt šálku kešu obsahuje asi 5 gramů bílkovin. Tyto ořechy jsou bohaté na několik důležitých minerálů: hořčík, železo, mangan, fosfor a zinek.

5. Vlašské ořechy

Porce loupaných vlašských ořechů obsahuje asi 4,5 gramu bílkovin. Tento produkt je bohatý na srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které vám mohou dodat pocit sytosti a vytvářet svalové bílkoviny.

Jsou to také jediné ořechy s vysokým obsahem omega-3 mastné kyseliny zvané kyselina alfa-linolenová (ALA), která pomáhá snižovat záněty.

6. Piniové oříšky

Piniové oříšky obsahují asi 4 gramy bílkovin na čtvrt šálku. Jsou kaloričtější než některé jiné ořechy, ale jsou také bohaté na hořčík, železo a vitamin E.

Kyselina pinolenová, obsažená v piniových oříšcích, pomáhá v těle regulovat glukagonu podobný peptid 1 (GLP-1), který se podílí na chuti k jídlu, hmotnosti a metabolismu cukrů. Snižuje také zánět.

7. Brazilské ořechy

Brazilské ořechy obsahují asi 4,75 gramu bílkovin na porci. Stejně jako piniové oříšky jsou kalorické, ale mají také nízký obsah sacharidů a vysoký obsah bílkovin, takže mohou pomoci zahnat hlad.

Para ořechy jsou velmi bohaté na selen, antioxidant, který chrání buňky. Lidé s nedostatkem selenu mohou mít oslabené svaly. Pouhý jeden brazilský ořech vám poskytne denní dávku selenu.

8. Lískové oříšky

Lískové oříšky obsahují asi 5 gramů bílkovin na porci. Jsou bohaté na nenasycené tuky a jsou dobrým zdrojem mědi. Mědi ve stravě nepotřebujete mnoho, ale pokud jí nemáte dostatek, může to negativně ovlivnit růst svalů.

Lískové oříšky jsou bohaté na mangan, který pomáhá metabolizovat tuky a sacharidy a regulovat hladinu cukru v krvi.

9. Pekanové ořechy

Pekanové ořechy obsahují 3 gramy bílkovin na čtvrt šálku. Poskytují zdravé tuky, zejména kyselinu olejovou, která se nachází také v olivovém oleji a doporučuje se pro snížení rizika srdečních onemocnění. Pekanové ořechy obsahují více antioxidantů než jiné ořechy.

10. Makadamové ořechy

Makadamové ořechy obsahují asi 2 gramy bílkovin na porci a také poměrně velké množství zdravých tuků. Mají méně sacharidů než některé jiné ořechy, i když jsou poměrně kalorické. Tyto ořechy jsou dobrým zdrojem thiaminu a mohou snižovat hladinu cholesterolu. Odhaduje se, že 47 % tuku v makadamových ořeších tvoří kyselina olejová, která se nachází také v pekanových ořeších a olivovém oleji.

Dříve My uvedl, proč jsou vlašské ořechy zdravé. Podle předběžných studií mají lidé, kteří konzumují více ořechů, lepší kardiovaskulární rizikové faktory a nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Několik studií například spojuje konzumaci ořechů s nižším krevním tlakem a hladinou cholesterolu. Kromě toho jsou ořechy důležitou součástí středomořské stravy, která je zdravá pro srdce.

Podle vědců jsou to pravděpodobně druhy olejů obsažené ve vlašských ořeších, které je činí výjimečnými, pokud jde o kardiovaskulární zdraví. Vlašské ořechy mají navíc vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, které jsou zdravější než nasycené tuky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Beautier lashes