Poradíme vám, jak si doma připravit grilovaná křidélka.
Jak marinovat grilovací křídla / depositphotos.com
S příchodem tepla a léta začínají naši občané aktivně trávit čas v přírodě. Vaření pod širým nebem je zvláštním potěšením. Dnes se zamyslíme nad tím, jak připravit kuřecí křídla na grilu nebo v troubě, pokud se počasí pokazilo.
Jak grilovat křídla na rožni – recept
Při přípravě grilovacích křidélek je nejdůležitější marináda. Právě on odlišuje tento pokrm od jakéhokoli jiného. Na přípravu si vezmeme:
- 25 kuřecích křídel;
- pět lžic barbecue omáčky;
- deset lžic sójové omáčky;
- pět lžiček mleté papriky;
- dvě lžíce adžiky;
- dvě lžičky suché adžiky;
- pět stroužků česneku;
- dvě lžičky mletého černého pepře;
- sezamová semínka a petrželku.
Drůbež omyjte, osušte papírovými utěrkami a vložte do hluboké mísy. Přilijeme sójovou a grilovací omáčku, přidáme adžiku a nasekaný česnek. Přidejte zbytek koření a důkladně promíchejte. Křídla nechte marinovat asi hodinu. Během této doby rozdělejte oheň a připravte se na grilování.
Ptáka položte na gril a připravte. Nezapomeňte ho neustále otáčet, aby byla křídla rovnoměrně propečená a opečená. Poté je položte na talíř a ozdobte sezamovými semínky a nasekanou petrželkou.
Křupavá grilovací křidélka v troubě
Tento recept se hodí, když se rozhodnete místo grilu použít troubu. Kuřecí maso se ukáže být stejně chutné a aromatické, jako kdyby se připravovalo na ohni. Pro přípravu si vezměte:
- tři lžíce rajčatového protlaku;
- 70 mililitrů sójové omáčky;
- lžíce citronové šťávy;
- jedna čajová lžička cukru;
- jedna čajová lžička sušeného česneku;
- jednu čajovou lžičku sušené bazalky;
- trochu mletého pepře.
Křídla připravte stejně jako v prvním receptu. Smíchejte všechna koření na marinádu a potřete jí kousky kuřete. Nejlépe je nechat marinovat přes noc nebo alespoň pět hodin. Pokud se však jedná o naléhavou siti, stačí i hodina. Čím déle budou křidélka v marinádě, tím budou chutnější a šťavnatější.
Křidélka z křídlatého masa:
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Křídla položte na plech vyložený pergamenem. Pečte 25 minut a čas od času je potřete omáčkou, která se nahromadí na dně plechu. Po uplynutí této doby zapněte horní ohřev (mají ho i plynové trouby) a pečte dalších 10 minut. Dávejte pozor, aby se kuře nepřipálilo. Grilovaná kuřecí křídla v troubě – hotovo.