Tato potravina má vysoký obsah vlákniny, omega-3 mastných kyselin a antioxidantů, které podporují lepší zdraví.
Semínka chia mají řadu zdraví prospěšných účinků / foto: Pixabay.com
Chia semínka jsou prospěšná pro zdraví kostí, střev a kardiovaskulárního systému. Mají také závažnou výživovou hodnotu, zejména mají vysoký obsah vlákniny, protizánětlivých omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. Navíc tento produkt může pomoci při regulaci hmotnosti. O tom píše Zdraví.
Publikace jmenuje šest zdravotních přínosů chia semínek.
1. Podporuje zdraví střev
Pouhé dvě polévkové lžíce chia semínek mohou poskytnout přibližně 35 % denní potřeby vlákniny, která podporuje pravidelné a pohodlné vyprazdňování střev. Napomáhá také množení prospěšných bakterií ve střevech, což může snížit riziko cukrovky a srdečních onemocnění.
Semínka chia obsahují omega-3 mastné kyseliny a polyfenoly, které pomáhají snižovat střevní záněty. Jsou bohatá na antioxidační minerál selen a jsou dobrým zdrojem vápníku a zinku, které často chybí lidem s poruchami trávení.
2. Podporuje zdraví srdce
Chia semínka jsou vynikajícím zdrojem živin, které snižují rizikové faktory srdečních onemocnění.
Studie zjistila, že konzumace chia semínek snižuje celkový cholesterol, lipoproteiny o nízké hustotě (LDL) a triglyceridy a zvyšuje hladinu lipoproteinů o vysoké hustotě (HDL), které chrání srdce. Triglyceridy jsou typem tuku, který může zvyšovat riziko mrtvice nebo srdečního onemocnění.
Chia semínka jsou také skvělým zdrojem hořčíku a bílkovin, které pomáhají při hypertenzi – vysokém krevním tlaku. Jedna studie zjistila, že u těch, kteří konzumovali 40 gramů semínek chia denně po dobu 12 týdnů, došlo k výraznému snížení krevního tlaku ve srovnání s těmi, kteří semínka nekonzumovali.
Omega-3 mastné kyseliny obsažené v semínkách chia mohou snižovat zánět ve stěnách cév, což může rovněž přispívat ke snižování krevního tlaku.
3. nasytí tělo antioxidanty
Semínka chia jsou bohatá na antioxidanty – molekuly, které pomáhají předcházet poškození buněk a tkání. Patří mezi ně kvercetin, antioxidant s imunostimulačními a protizánětlivými účinky, a kyselina chlorogenová, která je spojována se snižováním rizika hypertenze.
4. Podporuje zdraví kostí
Chia semínka jsou dobrým zdrojem vápníku, zejména pro lidi, kteří mají kontraindikace jiných zdrojů vápníku, jako jsou mléčné výrobky. Jsou bohatá i na další minerály, které podporují zdraví kostí, zejména fosfor a hořčík.
5. Podporuje pocit sytosti a zdraví metabolismu
Chia semínka jsou velmi bohatá na vlákninu a obsahují také určité množství rostlinných bílkovin. Chia pomáhají zpomalovat trávení a zabraňují prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle. Díky nim se také déle cítíte sytí, takže přijímáte méně kalorií.
6. Udržuje zdravou hladinu cukru v krvi
Vysoký obsah vlákniny v semínkách chia může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. Protože vlákninu tělo nestráví, potraviny s vysokým obsahem vlákniny nezpůsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi jako jiné sacharidy (s nízkým obsahem vlákniny). To může být užitečné pro lidi s cukrovkou 2. typu, což je stav, kdy tělo nevyužívá správně inzulín, což způsobuje hromadění cukru v krvi.
Mohou semínka chia škodit
Chia semínka jsou obecně bezpečná a v umírněném množství dobře snášená. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny však mohou způsobit zažívací potíže, zejména průjem a nadýmání břicha. Těm, kteří nejsou zvyklí jíst potraviny s vysokým obsahem vlákniny, doporučují odborníci na výživu jejich příjem postupně zvyšovat a pít hodně vody.
Chia semínka by také neměli konzumovat ti, kteří jsou na ně alergičtí, aby se předešlo reakcím, jako jsou vyrážky, svědění a dýchací potíže.
Chia semínka mohou být nebezpečná pro osoby s polykacími obtížemi. Protože po kontaktu s tekutinou nabobtnají a získají hustou, lepkavou konzistenci, mohou uvíznout v jícnu. Abyste tomu zabránili, nechte chia semínka před konzumací v tekutině zcela nabobtnat.
Jak konzumovat chia semínka
–Mixs mlékem a nechte je zhoustnout – získáte chia pudink.
– Přidejte semínka do jogurtu nebo ovesné kaše.
– Rozmixujte je do koktejlu.
– Přidejte chia semínka do domácího pečiva, jako je chléb a muffiny.
–Chia mouku používejte při pečení.
–Přidejte chia semínka do domácího müsli nebo energetických tyčinek.
– Zahřejte chia semínka v hrnci s čerstvými nebo mraženými bobulemi a připravte si chia džem s nízkým obsahem cukru.
–Přidejte semínka do salátů nebo salátových zálivek.
–Náplň použijte jako zálivku na avokádový toast nebo toast s banánem a arašídovou pastou.
Již dříve nám My prozradil, komu škodí skořice. Vědci zjistili, že skořicový aldehyd, obsažený v tomto koření, může z těla odstraňovat některé léky a snižovat jejich účinnost. Toto varování se týká těch lidí, kteří užívají skořici ve velkých dávkách a zároveň pravidelně užívají léky na takové chronické nemoci, jako je hypertenze, cukrovka, artritida, astma, obezita, HIV, AIDS.
Vědci zároveň upozornili, že skořicový olej, který se běžně používá při vaření a v kosmetice, nepředstavuje žádné riziko.