Nezapomeňte své ovocné a bobulové stromy v květnu pohnojit – výsledky vás potěší.
Jak ošetřovat ovocné stromy na jaře / : depositphotos.com
Na jaře mají majitelé zahrad velmi zodpovědné období, na kterém závisí budoucí úroda. Na stromech se objevují mladé plody a právě od péče závisí, jak velké vyrostou. V tomto období je obzvláště důležité hnojit.
Podělili jsme se o tipy, čím hnojit ovocné stromy na jaře, aby měly velkou úrodu. A také jsme se dozvěděli několik tajemství, bez kterých bude aplikace výživy zbytečná.
Čím hnojit na jaře pod ovocné stromy z organické hmoty?
Mladé plody potřebují dusík, aby se jim vytvořila hmota. Proto se v květnu na zahradě aplikují látky bohaté na dusík -. humus a kompost. Pro stromy do 3 let věku použijte 1-2 vědra hnojiva, pro starší rostliny alespoň 4 vědra. Pod kořeny lze nalít roztok ptačího trusu smíchaný s vodou v poměru 1:10.
Pokud se jedná o plodiny bobulovinMožnosti hnojení ovocných stromů na jaře jsou různé. Třešně a višně potřebují vápník v květnu. Proto si připravíme směs z 10 litrů vody, 1 kg popela, 500 ml octa a 10 g kyseliny borité (ta se musí nejprve rozpustit v horké vodě). Roztok nalijeme do vlhké půdy v blízkosti kořenů.
Je důležité vědět nejen čím, ale také jak ovocné stromy na jaře krmit. Před aplikací prohrábněte půdu u kmene hráběmi, pohnojte a zakopejte. Poté půdu vydatně zalijte. Humus nenechávejte na povrchu půdy, jinak jednoduše vyschne.
Čím hnojit ovocné stromy na jaře – chemické přípravky
Aby byly ovocné stromy zdravé a plodné, měla by jarní péče zahrnovat aplikaci minerálních hnojiv – dusičnanu amonného, močoviny, nitroammofosky nebo síranu amonného.
Stejně jako v případě organických hnojiv by se měl přípravek nasypat do příkopu kolem stromu a poté zakopat. Pokud je stromek mladý, měly by se použít dvě polévkové lžíce, a pokud je dospělý, tři polévkové lžíce. Některé prostředky se obvykle rozpouštějí a aplikují postřikem. Nezapomeňte si přečíst návod a používat rukavice.
Po 2-3 týdnech je třeba stromy znovu přihnojit, ale vícesložkovým přípravkem obsahujícím draslík. To je důležité pro dobrou chuť plodů.