Co se děje s vaším tělem, když denně konzumujete olivový olej

Tento produkt má nesčetné množství zdravotních výhod, ale při přidávání olivového oleje do jídelníčku je třeba vzít v úvahu jednu věc.

Olivový olej je velmi zdravý / foto depositphotos.com

Olivový olej je plný zdravých tuků a sloučenin s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi, které podporují dobré zdraví.

Nahrazení nasycených tuků, jako je kokosový olej, olivovým olejem je chytrá volba pro lepší zdraví, píše Verywellhealth.

1. Chrání před srdečními chorobami

Studie ukazují, že lidé, kteří konzumují více než půl polévkové lžíce olivového oleje denně, mají o 18 % nižší riziko ischemické choroby srdeční a o 14 % nižší riziko jakéhokoli srdečního onemocnění.

2. Může pomoci předcházet mrtvici

Olivový olej může pomáhat chránit před mrtvicí tím, že snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Jeden přehled zjistil, že konzumace 1,5 až 2,2 polévkové lžíce olivového oleje denně může snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Studie ukazují, že lidé, kteří jej konzumovali jako hlavní zdroj tuku po mozkové mrtvici, měli po třech měsících dobré výsledky.

3. Může bojovat proti Alzheimerově chorobě

Studie prokázaly, že fenolové sloučeniny v panenském olivovém oleji mohou pomáhat předcházet Alzheimerově chorobě nebo ji ovlivňovat tím, že snižují množství beta-amyloidových plaků.

Olivový olej může také pomáhat při Alzheimerově chorobě tím, že potlačuje záněty mozku, chrání mozek před škodlivými látkami a snižuje oxidační stres.

4. Může snižovat riziko vzniku cukrovky 2. typu

Přehled studií spojuje vyšší konzumaci olivového oleje se sníženým rizikem cukrovky 2. typu. Další studie prokázaly, že olivový olej, zejména panenský olivový olej, zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi u osob s diabetem 2. typu. Předpokládá se, že tyto účinky jsou způsobeny zdravými tuky a fenolovými sloučeninami obsaženými v olivovém oleji.

5. Pomáhá léčit revmatoidní artritidu

Olivový olej byl zkoumán pro své potenciální přínosy při zánětlivých onemocněních, jako je revmatoidní artritida (RA). Studie zjistila, že vyšší konzumace olivového oleje a ořechů zlepšuje zánětlivé markery a aktivitu onemocnění RA, přičemž silnější účinky byly pozorovány u pacientů s těžkou RA.

6. Snižuje riziko metabolického syndromu

Metabolický syndrom je skupina pěti stavů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění, cukrovky a mrtvice. Je diagnostikován, pokud jsou přítomny tři nebo více z následujících stavů:

  • Velký obvod pasu;
  • Vysoký krevní tlak;
  • Vysoká hladina triglyceridů v krvi;
  • Nízká hladina „dobrého“ cholesterolu;
  • Vysoká hladina cukru v krvi.

Léčbou metabolického syndromu jsou změny životního stylu a stravování, jako je zvýšení fyzické aktivity, udržování mírné hmotnosti a dodržování diety.

7. Snižuje depresi

Studie zjistila, že konzumace 25 mililitrů olivového oleje denně (asi 1,7 polévkové lžíce) po dobu 52 dnů významně zlepšila příznaky u pacientů s těžkou depresí, nikoli však u pacientů s mírnou nebo středně těžkou depresí.

8. Může pomoci zdraví střev

Studie zjistila, že středomořská strava se 40 gramy olivového oleje denně (asi 2,9 polévkové lžíce) zlepšuje složení střevního mikrobiomu.

Mononenasycené tuky a antioxidanty obsažené v olivovém oleji mají protizánětlivé účinky, které mohou pomoci při zánětlivých onemocněních střev, jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Extra panenský olivový olej významně zlepšil zánětlivé markery a příznaky včetně:

  • nadýmání břicha;
  • zácpa;
  • neúplné vyprázdnění střev;
  • nutkání na stolici.

I přes své zdravotní účinky je olivový olej poměrně kalorický – 124 kalorií na polévkovou lžíci. Proto je lepší konzumovat olivový olej s mírou, protože nadměrná konzumace může vést k přibývání na váze.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Beautier lashes