Bez ohledu na to, kde je skladujete, dbejte na to, aby hlízy nebyly vystaveny slunečnímu záření.
Poradíme vám, při jaké teplotě skladovat brambory, aby neklíčily / foto pixabay.com
Mnoho rodin nakupuje brambory v poměrně velkém množství. Často to ale vede k tomu, že se po několika měsících začnou kazit a klíčit. A to vše proto, že lidé nevědí, jak a kde brambory skladovat. My vám o všech záludnostech poví.
Při jaké teplotě skladovat brambory
Nejprve si ujasněme, při jaké teplotě brambory skladovat, radí odborníci. Aby si tato zelenina zachovala čerstvost, měla by se v ideálním případě pohybovat kolem 2-3 °C. Mínusová teplota způsobí, že kořenové plodiny zesládnou, zatímco vyšší teplota povede ke klíčení.
Ve sklepích se často udržuje poměrně nízká teplota, proto v nich mnoho lidí skladuje zeleninu. Některé domy však mají ve sklepě topení, aby se zabránilo vlhkosti. Tady je příběh, Jak skladovat brambory v teplém sklepě:
- Neumisťujte kořenovou zeleninu do blízkosti potrubí, radiátorů nebo topných těles;
- zajistěte dobré větrání;
- zajistěte, aby vlhkost vzduchu byla alespoň 80 %. Můžete také použít zvlhčovače vzduchu nebo tam nechat nádobu s vodou;
- Pokud je ve sklepě velmi teplo, zkuste si udělat „miniledničku“ tak, že krabice od brambor vyložíte molitanem a vedle nich položíte lahve se zmrzlou vodou. V tomto případě však bude nutné lahve pravidelně měnit.
Jak ale skladovat brambory v bytě, kde není sklep? O tom budeme hovořit dále.
Jak skladovat brambory v bytě – důležité nce
Lucia Washbrooková, obchodní a marketingová ředitelka značky Nanna Tate, říká, že teplé prostředí s dostatkem světla může vést k rychlému kažení kořenové zeleniny. Odbornice doporučuje uchovávat brambory na tmavém místě nebo používat bavlněný sáček, který bude blokovat světlo, píše Express.
Pokud má váš byt lodžii nebo balkon, můžete zeleninu uchovávat i tam. Existuje však řada pravidel, jak brambory na balkoně skladovat.
Za prvé, brambory skladujte v tmavých boxech, aby nebyly vystaveny slunečnímu záření. Zeleninu můžete také přikrýt silnou tmavou látkou.
Celé to spočívá v tom, že ultrafialové světlo vede v kořenové zelenině k tvorbě solaninu, který je pro člověka nebezpečný. Mimochodem, takové brambory je poměrně snadné odhalit – hlízy budou zelené, což znamená, že je přísně zakázáno je jíst.
Za druhé, hlídejte si teplotu. Pokud je velmi vysoká, zkuste krabici s kořenovou zeleninou ochladit pomocí lahví se zmrzlou vodou nebo speciálních chladičů na produkty. Pokud je na balkoně velmi chladno, je lepší přenést brambory dovnitř, aby se nezkazila jejich chuť.
Za třetí, abyste zabránili hnilobě kořenů, můžete použít piliny nebo dřevěný popel jako vrstvu mezi řádky.
Lze brambory skladovat v chladničce
Již jsme se zabývali tím, jak a kde skladovat brambory, pokud jde o velké objemy. Pro mnoho hostesek to však není relevantní, protože nakupují několik kilogramů této zeleniny najednou. Je tedy možné skladovat ji v lednici? Odpověď zní rozhodně ano.
WRAP (Waste and Resources Action Programme) uvádí, že pokud budete brambory skladovat v lednici při teplotě 5 °C, vydrží čerstvé mnohem déle.
Kořenovou zeleninu v polyethylenových sáčcích však není dobré ukládat do lednice. Rychle začnou hnít. Jako alternativu používejte papírové sáčky.