Zajímá vás, jak prospěšná jsou tresčí játra pro ženský organismus.
Tresčí játra – přínosy a škodlivost / depositphotos.com
Jednou z nejoblíbenějších rybích pochoutek jsou tresčí játra – výhody tohoto produktu jsou vědcům dobře známy. Obrovské množství vitaminů a zdravých tuků z nich dělá skutečnou superpotravinu. Obvykle se tato pochoutka jí jednoduše s chlebem jako sendvič, i když z tresčích jater si můžete připravit i vitamínový salát.
Odbornice na výživu, endokrinoložka, terapeutka, specialistka na vnitřní lékařství Samojlenkovy kliniky nutricionistiky Olena Zinčenko exkluzivně pro My prozradila, co je zajímavého na tresčích játrech – jak je správně jíst, proč jsou užitečná pro ženy a komu mohou uškodit.
Proč byste měli jíst tresčí játra – výhody produktu
Tresčí játra jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které jsou potřebné pro podporu srdce, mozku a cév. Produkt obsahuje také vysoké dávky vitaminů A a D. Vitamin A je vhodný pro zdraví zrakového systému, kůže a funkci imunitního systému. Vitamin D je rovněž nezbytný pro imunitní a nervový systém a pro pevnost kostí.
Dalším důvodem, proč jíst tresčí játra, je přínos pro ženy, zejména po nástupu menopauzy. Jejich kosti jsou v tomto období křehčí a vitamin D podporuje zdraví kostí a snižuje riziko osteoporózy.
Pokud jde o to, kolikrát týdně můžete tresčí játra jíst, odborník doporučuje konzumovat polévkovou lžíci výrobku 2-3krát za 7 dní.
Přínosy konzervovaná tresčí játra a známky kvality výrobku
V první řadě je třeba se podívat na obal – měl by být nepoškozený a neporušený. Když konzervu otevřete – neměla by být štiplavě cítit, neměla by být zkažená nebo žluklá. Vůně čerstvé konzervované tresky je specifická, rybí, ale ne nepříjemná. Barva pochoutky by měla být krémová. Kvalitní játra jsou homogenní, měkká, jemná, ale zároveň by se neměla rozpadat. V oleji se nesmí vyskytovat žádné usazeniny, povlaky ani hlen.
Konzervovaná tresčí játra odborník na výživu doporučuje kombinovat s celozrnným chlebem. Můžete je také rozemlít s vařeným žloutkem a dát si je na protein. Také se výrobek dobře kombinuje s okurkou, celerem, paprikou, listy salátu.
Z plechovky je žádoucí vypustit olej. Jeho výrobci ho přidávají do konzervovaných potravin pro lepší skladování.
Kdo by neměl jíst tresčí játra
Neměli byste jich konzumovat mnoho, protože může dojít k hypervitaminóze. Ta se projevuje nevolností, bolestí hlavy.
Tresčí játra by neměly konzumovat děti mladší 3 let. Pochoutka se nedoporučuje těhotným ženám – pokud je v ní nadbytek vitaminu A, může být pro plod značně toxická. Vzhledem k tomu, že tresčí játra jsou poměrně tučná, měli by je opatrně konzumovat lidé s odtokem žluči nebo s jaterními problémy.
Pro lidi se zdravotními problémy mohou být škodlivá tresčí játra – denní norma se snižuje na půl polévkové lžíce a frekvence konzumace – 1-2krát týdně.
Proč byste se neměli přejídat tresčími játry – škodí zdraví
Při znalosti zdravotních přínosů tresčích jater byste neměli zapomínat na jejich škodlivost. Podle odborníka jsou játra detoxikačním orgánem a měla by se konzumovat opatrně. Podobně jako filtr v sobě mohou hromadit toxické látky (například rtuť). Pokud jich sníte příliš mnoho, můžete se otrávit.
V případě předávkování vitaminem A může dojít k jaterním potížím. A v případě nadbytku vitaminu D může dojít ke zvýšení hladiny vápníku v krvi, což může vést ke vzniku ledvinových kamenů.