Odkud se berou bílkoviny – z čeho se vyrábí proteinový prášek.
Jak se vyrábí protein / Koláž: My, foto: Pexels/Supplements On Demand, Pexels/Nicola Barts
Hlavní:
- Syrovátkový protein
- Kasein
- Sójový protein
Protein je jedním z nejoblíbenějších doplňků stravy mezi sportovci. Jeho hlavní výhodou je vysoká koncentrace bílkovin, přičemž je naprosto bezpečný pro zdraví.
Přečtěte si náš materiál „Jak nesprávně používat protein: hlavní chyby“.
Všechny druhy proteinů jsou vyráběny výhradně z přírodních složek za použití šetrných technologií, které umožňují zachovat užitečné vlastnosti a živiny, uvádí materiál Mya.
Odkud pochází bílkoviny pro proteiny
Není žádným tajemstvím, že neobsahuje škodlivé příměsi a dodává tělu potřebné bílkoviny. Při výběru konkrétního typu bílkovin byste měli zvážit své fyzické možnosti a cíle.
Pokud vám nevyhovuje kompletní vaječný protein, můžete zvážit syrovátkový izolát, který účinně doplňuje zásoby bílkovin a podporuje růst svalové hmoty. Každý typ bílkovin má své vlastní vlastnosti a výběr závisí na individuálních potřebách a preferencích.
Syrovátkový protein
Nejčastěji se vyskytuje u sportovců. Získává se z kravského mléka oddělením syrovátky. Zpracováním vznikají tři typy syrovátkových bílkovin:
- Koncentrát obsahuje bílkoviny spolu s malým množstvím tuku a laktózy (40-85 %) a vyrábí se filtrací.
- Izolát prochází mikro- nebo iontovou filtrací, čímž se zvýší koncentrace bílkovin na 95 % a odstraní se přebytečný tuk a laktóza.
- Hydrolyzát je nejčistší verze, upravená enzymy nebo kyselinou, díky čemuž je ještě lépe stravitelná.
Kasein
Získává se při zpracování mléka, kdy se oddělí sýřenina od syrovátky. Vyznačuje se pomalým trávením, proto se často používá v komplexních bílkovinných směsích.
Vaječná bílkovina
Vyrábí se z bílkovin slepičích vajec, které jsou bohaté na cenné aminokyseliny. Díky své vysoké biologické využitelnosti je považován za jeden z nejlepších zdrojů bílkovin.
Sójové bílkoviny
Tato bílkovina je horší než ostatní, pokud jde o kvalitu trávení, ale moderní technologie umožňují zlepšit její trávicí vlastnosti. Vyrábí se v několika druzích:
- Sójový šrot (50 % bílkovin),
- Sójový koncentrát (až 75 % bílkovin),
- Sójový izolát (více než 85 % bílkovin).
Rostlinné bílkoviny
Získává se z obilovin a luštěnin, ale kvůli hustým slupkám je jeho stravitelnost nižší než u jiných druhů.
Další novinky:
Co je to protein?
Protein je speciální vysoce kvalitní bílkovina a biologicky hodnotný doplněk denní stravy. Je stavebním prvkem svalových vláken, podporuje organismus při nedostatku užitečných prvků, proto se často konzumuje při dietách.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.