Tuňák je velmi zdravý, ale pouze při rozumné konzumaci.
Proč je tuňák nejzdravější ryba / : pexels, depositphotos.com
Chutný tuňák je pro Ukrajince jednou z nejdostupnějších mořských ryb. Nejčastěji se kupuje v konzervované podobě. Z rybích konzerv se obvykle připravují sendviče nebo tuňákový salát. Lidé věří, že taková ryba je nejen chutná, ale také velmi užitečná.
Opravdu stojí za to přidat tento výrobek do jídelníčku? Olena Zinčenko, odbornice na výživu, endokrinoložka, terapeutka, specialistka na vnitřní lékařství na Samoilenkově klinice nutriční medicíny, exkluzivně pro My řekla o užitečnosti a škodlivosti tuňáka.
Jak je tuňák pro tělo užitečný
Tuňák je druh mořské ryby, je výživný, protože obsahuje nejen minerální látky a vitamíny, ale také mnoho vitamínů a minerálních látek. bílkovin. Jak vysvětluje odborník, porce tuňáka (85 až 120 gramů) obsahuje přibližně 40 gramů kvalitních bílkovin.
Velké množství vitaminu D – další argument ve prospěch tuňáka. Tento vitamin je nezbytný pro zdraví pohybového aparátu a imunitní funkce. Má pozitivní vliv na psychický stav – zabraňuje depresím a zmírňuje jejich průběh.
V této rybě je toho hodně vitamín B12který je zodpovědný za krvetvorbu a prevenci anémie. Obsahuje také antioxidant selen, který pomáhá snižovat poškození buněk, zlepšuje kognitivní funkce a snižuje vysoký krevní tlak.
Další zajímavostí o tuňákovi jsou jeho kardiovaskulární účinky. Tento produkt je bohatý na Omega-3 mastné kyselinykteré působí protizánětlivě, jsou nezbytné pro prevenci aterosklerózy a funkci mozku.
Jak často můžete jíst tuňáka
FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv), který zkoumá vztah mezi konzumací určitých potravin a zdravím, stanovil četnost konzumace tuňáka. Záleží na tom, o jaký druh ryby se jedná. Na je naše země jsou na pultech obchodů dva druhy tuňáka – Skip jack (světlý tuňák) a Albacore (bílý tuňák).
FDA doporučuje konzumovat 2-3 porce týdně (jedna porce je 85 gramů) tuňáka Skip jack a pouze jedna porce tuňáka albacore. Je to proto, že bílý tuňák má vyšší obsah rtuti.
Jaké jsou výhody tuňákových konzerv a jak si vybrat kvalitní výrobek?
Podle odborníka byste neměli tuňáka démonizovat konzervy
– její přínosy a škodlivost jsou dobře prozkoumány. Je univerzální, cenově dostupný a snadno se skladuje. Rybí konzervy obsahují méně živin než čerstvě uvařené ryby, ale jsou také vhodné pro výživu.Pokud se chystáte zhubnout, musíte vzít v úvahu velkou Obsah kalorií konzervovaného tuňáka v oleji než ve vlastní šťávě. V oleji se také může koncentrovat velké množství omega-3 mastných kyselin, a když ho vypustíte, o tyto prospěšné látky přijdete. A v konzervách ve vlastní šťávě bude zadržení Omega-3 vyšší. Výrobci také mohou do pokrmu přidávat nekvalitní olej.
Odborník na výživu doporučuje konzumovat tuňáka ve vlastní šťávě. Tento olej pak můžete řízeně přidávat do pokrmů, které vám skutečně prospějí. Z konzervovaných potravin můžete připravit zelené saláty, sendviče nebo pita závitky.
Také odborník při výběru kvalitní výrobek doporučuje posoudit obal – neměl by být poškozený nebo nabobtnalý. Po otevření výrobku by neměl být cítit štiplavý zápach, který „řeže do očí“, například hnilobný. Samotná ryba by neměla být rozmačkaná, měla by držet svůj tvar, být na kousky. Pokud rybí konzerva vypadá jako kaše, je zatuchlá. Pokud jste si vzali tuňáka v oleji, měl by být olej průhledný, bez zákalů a usazenin.
Kdo by neměl jíst tuňáka a proč
Podle odborníka tuňák obsahuje rtuť – je těžký kov, který se vstřebává a nesnadno se z těla vylučuje. Může se v těle hromadit, pokud jsou ve stravě potraviny obsahující rtuť. Rtuť může poškozovat nervy, imunitní systém a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Rtuť v krvi:
Tuňáka byste neměli konzumovat těhotné ženy a kojící matky. Ty by si měly dávat pozor nejen na konzumaci tuňáka, ale i na další potraviny, které mohou obsahovat těžké kovy, jež mohou negativně ovlivnit plod během těhotenství.
Alternativa k tuňákovi je velmi jednoduchá – existuje mnoho jiných druhů ryb, které mají kratší životnost než tuňák, a proto se v nich během života nahromadí méně těžkých kovů. Můžete jíst nejen jiné mořské ryby, ale také říční ryby.
odkaz
Elena Zinchenko
Odbornice na výživu, endokrinoložka, terapeutka, internistka
Působí na Samoilenkově dietologické klinice. Její lékařská praxe je 6 let.
Její odborná specializace: korekce hmotnosti a deficitních stavů, sestavování individuálního jídelníčku, podpora pacientů s poruchami příjmu potravy a poruchami stravovacího chování, prevence obezity, kardiovaskulární onemocnění, poruchy vnitřních orgánů.