Jak připravit neuvěřitelně lehké a vzdušné těsto na panettone – recept

Recept, který odhaluje tajemství panettone.

Co se obvykle přidává do panettone / Koláž: My, foto: pixabay

Panettone je tradiční italský moučník, který se připravuje již od dob starého Říma na svátky. Na je naše země si tato varianta paštik v posledních letech získává stále větší oblibu.

Pokud se vám tento materiál líbil, mohlo by vás zajímat: Recept na vinobraní Velikonoce 1863, který vyjde každého: Recept krok za krokem od moderátora pořadu 1+1.

My se dozvěděl, jaké je tajemství panettone a jak správně uhníst těsto, aby italské Velikonoce dopadly lehce a vzdušně. Lilia Zvit o tom vyprávěla na svém kanálu na YouTube.

Těsto na panettone – recept

Ingredience:

  • mléko 150 ml
  • 9 g lisovaného droždí (nebo 3 g sušeného droždí)
  • cukr 120 g
  • mouka (Manitoba) 270 g
  • citronová kůra 1 lžička.
  • vanilkový cukr 0,5 lžičky.
  • žloutek 3 ks
  • máslo 50 g
  • sultánky 80 g

Nejprve je třeba připravit oparu. Do sotva ohřátého mléka je třeba přidat lžíci cukru z celkového množství a rozdrobené lisované droždí. Přidejte také tři lžíce mouky z celkového množství a vše důkladně promíchejte. Oparu přikryjte potravinovou fólií a dejte ji na hodinu do tepla.

Když je opara hotová, je třeba do ní přidat cukr, citronovou kůru, žloutky a mouku. Vzniklou hmotu uhněťte v těsto. K tomu Lilia doporučuje použít kuchyňské vybavení, konkrétně speciální nástavec na mixér nebo cukrářský mixér.

Jakmile jsou všechny ingredience smíchány, je třeba přidat měkké máslo a pokračovat v hnětení těsta po dobu 30 minut.

Uhnětené těsto vložte do olejem vymazané mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte 3 hodiny odležet. Během této doby by těsto mělo ztrojnásobit svůj objem.

Poté těsto roztáhneme na pomaštěnou pracovní plochu a přidáme k němu omyté sultánky. Těsto rozdělte na tři části a vytvarujte tři panettone. Těsto nechte ve formách pod potravinovou fólií ještě hodinu odpočívat.

Panettone pečte při 170 stupních asi 40-45 minut.

Dobrou chuť!

Podívejte se na video, jak správně připravit těsto na panettone:

Kdo je Lilia Zwit?

Lilia Tsvit je ukrajinská YouTube-blogerka, která publikuje videa o vaření knedlíků, pečiva, dezertů, salátů, chlebíčků a koláčů a sdílí kulinářské lifehacky. Liliin kanál odebírá téměř 900 tisíc uživatelů.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Beautier lashes