Co si dát k vínu a kolik ho můžete vypít: odborník na výživu řekl vše, co potřebujete vědět

Ukázalo se, že množství cukru v nápoji má obrovský význam.

Je užitečné vědět, které víno je lepší polosladké nebo polosuché / depositphotos.com

Víno je velmi oblíbeným nápojem. Díky nepřebernému množství chutí si každý může vybrat to, které mu bude chutnat. Pro plnohodnotný požitek je však vhodné vybrat si, co k vínu zakousnout. Již dříve jsme si řekli, jak se pije whisky.

My se od dietoložky a gastroenteroložky Yany Muzyry z Kliniky nutriční medicíny Samoylenko dozvěděl, jaké víno je dobré pro žaludek, jaké víno chutná lépe a s čím ho pít.

Jaké víno je lepší a zdravější

Podle lékaře skutečně neexistuje žádná klinicky prokázaná informace o tom, že by se více doporučovalo pouze bílé nebo červené víno. Pokud však hovoříme o tom, které víno je prospěšné, potenciálně může být lepší červené.

Proč je červené víno zdravější? Je známo, že obsahuje více polyfenolů, které mají potenciální antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Bílé víno obsahuje méně fenolických sloučenin, ale má nižší kyselost než červené víno.

Samostatně Muzira diskutoval o tom, zda je zdravější víno suché, nebo polosladké.

„Pokud mluvíme o podmíněně-potenciální prospěšnosti vína, pak samozřejmě platí, že čím méně sladký nápoj, tím lépe, protože nám méně uškodí. Samozřejmě si musíme uvědomit, že v zásadě žádný alkohol není prospěšný, ale pokud chceme zvolit méně škodlivý nápoj, je opravdu lepší zvolit suché víno. Takové víno má nejméně cukru – v průměru do 4 gramů na litr,“ uvedla.

Konzumací takového vína získáme nižší glykemickou zátěž organismu, to znamená, že dojde k menším výkyvům glukózy a inzulinu v krvi.

Pokud budete pít sladší verze vína, tělo bude přijímat více kalorií, do krve se bude uvolňovat více glukózy a inzulínu a člověk může dokonce začít přibírat na váze, může dojít k negativním změnám funkce jater. Proto je suché víno jedinou přijatelnou variantou, pokud chceme konzumovat alkohol.

Kdo a kolik vína má pít

Poté, co jsme si ujasnili, které víno je nejužitečnější, je třeba se zamyslet nad negativními stránkami tohoto nápoje. Zejména to, kolik přesně ho lze bezpečně vypít.

„Bitvy kolem této otázky pokračují, protože podle doporučení WHO kategoricky neexistuje žádná zdravá dávka alkoholu. To znamená, že nelze říci, že konzumace vína je zdraví prospěšná. Existuje něco jako hranice mírné konzumace alkoholu, ale není to doporučení. Je jednoduše definováno, že umírněná konzumace je horní hranice spotřeby alkoholu, po jejímž překročení nedochází k výraznému poškození zdraví. Ale to není norma,“ zdůraznil Muzyra.

To znamená, že nelze říci, že existuje norma spotřeby alkoholu za den. WHO vůbec nedefinuje mírné dávky konzumace alkoholu.

Podle doporučení amerických odborníků je umírněná konzumace alkoholu u žen maximálně jedna normovaná dávka denně (14 g čistého etanolu, tj. 150 ml vína) a u mužů maximálně dvě normované dávky. Měli bychom si uvědomit, že čím méně alkoholu konzumujeme, tím lépe, a neměli bychom pít alkohol více než třikrát týdně. To znamená, že konzumace jedné standardní dávky vína třikrát týdně nemusí poškodit zdraví žen a konzumace dvou standardních dávek nemusí poškodit mužský organismus. To vše je však velmi individuální. Obecně platí – čím méně člověk konzumuje alkoholu, tím lépe.

Existují určité absolutní kontraindikace – bílé a červené víno by neměly konzumovat děti, dospívající, ženy v těhotenství a v období kojení, lidé, kteří mají metabolicky podmíněné ztukovatění jater, cirhózu jater, hepatitidu, pankreatitidu, gastroezofageální refluxní chorobu, vředovou chorobu žaludku a žaludku nebo závislost na alkoholu.

Červené víno může vyvolat hyperémii (při níž se cévy oběhového systému v určité oblasti přeplní krví – pozn. red.), proto se nedoporučuje pacientům s kožními onemocněními, jako je růžovka nebo kuperóza.

Bílé víno má vyšší kyselost než červené víno, takže může dráždit žaludeční sliznici, vést ke zhoršení gastroezofageální refluxní choroby, gastritidy, duodenitidy.

„Všechny potenciální pozitivní účinky lze získat konzumací plodů vinné révy. Je obecně prokázáno, že alkohol je karcinogenní, zejména – pro prsa, trávicí trakt a játra. Víno proto není zásadní zdravotní potravinou. Pokud nepijete alkohol, je to superklasika a nikdy s tím nemůžete začít,“ řekl lékař.

S čím konzumovat víno

Nyní se zamysleme nad tím, k čemu víno svačit. Podle odborníka na výživu, pokud pijete víno, není nutné k němu svačit.

„Pokud chceme tento alkohol pít během jídla, pak je lepší ho kombinovat s takovými potravinami. Červené víno můžeme svačit s libovým masem (krůtí, kuřecí, králičí – pozn. red.), s vyzrálejšími sýry (parmezán, gouda). Víno lze konzumovat s ořechy a hořkou čokoládou,“ uvedla.

Bílé víno se obvykle kombinuje s rybami, mořskými plody, saláty s olivovým olejem, ovocem, lesními plody.

Rozhodně není dovoleno zapíjet vínem tučná a kořeněná jídla, protože to velmi zatěžuje slinivku a zhoršuje odtok žluči.

Lidé, kteří mají nedostatek železa, by neměli kombinovat alkohol s červeným masem, protože alkohol obsahuje třísloviny a taniny, které mohou zhoršit vstřebávání železa.

Za zmínku stojí, že pokud konzumujete alkohol večer v kombinaci se slanými jídly, budete mít poté otoky pod očima.

Obecně platí, že každý si sám vybere, jaké víno je nejchutnější. Je však důležité pamatovat na doporučení lékaře a dodržovat normu.

odkaz

Yana Muzyra

Doktorka výživy, gastroenteroložka

Yana Muzyra má 5 let lékařské praxe. Zabývá se korekcí hmotnosti, deficitními stavy s výběrem léků a nutraceutik, výživou sportovců, výživou v těhotenství, léčí a koriguje výživu při onemocnění trávicího traktu. Muzyra sestavuje individuální diety a koriguje metabolické poruchy: tukovou hepatózu, inzulinovou rezistenci, dnu, diabetes mellitus, hypercholesterolemii.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Beautier lashes