Seznam zahrnuje sýry a uzeniny.
Zjistěte, co srdce nemá rádo / depositphotos.com
Potraviny s vysokým obsahem sodíku není vždy snadné rozpoznat. Více než 70 % sodíku ve stravě pochází z balených a hotových potravin, píše server verywellhealth.com.
Upozorňuje se, že podle oficiálních doporučení by zdravý dospělý člověk měl omezit denní příjem sodíku na 2 300 mg. U některých onemocnění, jako je například hypertenze, je přípustná norma ještě nižší.
Jaké potraviny škodí vašemu srdci
Zde je 11 potravin s vysokým obsahem sodíku, kterým byste se měli pro zdraví srdce vyhnout:
Chléb a housky. Tyto výrobky, včetně hotových palačinek a vaflí, mohou v jedné porci obsahovat přibližně 351 mg sodíku (15 % denní hodnoty). Vybírejte celozrnné pečivo a snižte velikost porce.
Uzeniny a lahůdky. Uzeniny a uzená masa, jako je šunka, slanina, klobásy, salámy, prosciutto a feferonky, patří mezi špičku v obsahu soli.
Masové konzervy a polévky. I jednoduché vývary mají často vysoký obsah sodíku. Případně si polévky připravujte doma nebo se poohlédněte po variantách s označením „nízký obsah soli“.
Burritos a tacos. Tyto pokrmy často obsahují sýr, omáčky a slané tortilly, což z nich dělá „solné bomby“:
Slané občerstvení (chipsy, popcorn, krekry). Vybírejte varianty se sníženým obsahem soli.
Sýr. Mnoho sýrů je bohatých na sodík. Mezi výjimky patří kozí sýr, mozzarella a švýcarský sýr.
Pudinky a směsi na pečení. Vybírejte nízkokalorické výrobky a výrobky s nízkým obsahem soli.
Přílohy z obalů. Patří sem: bramborové přílohy, směsi těstovin a rýžové omáčky, sady těstovinových salátů, instantní nudle.
Konzervované potraviny. Masové, zeleninové a šťávové konzervy, sardinky, ančovičky a kaviár mohou být nebezpečné z hlediska obsahu sodíku.
Omáčky a dresinky. Hledejte výrobky s označením „nízký obsah soli“.
Nakládané okurky a nakládané potraviny. Patří mezi ně: kimči, kapary, olivy, okurky, kysané zelí.
„Sůl potřebujeme, ale většina z nás jí konzumuje příliš mnoho. Hlavními zdroji jsou zpracované potraviny a jídlo z restaurací. Nadbytek sodíku zvyšuje riziko hypertenze, mrtvice, srdečního infarktu a může zhoršovat cukrovku a obezitu,“ varuje publikace.
Připomeňme, že dříve My psal, jaký sýr je pro zdraví nejprospěšnější.