Těsto choux je hotové za pouhých 30 minut – není třeba ho nechávat kynout.
Těsto Choux na knedlíky s bramborami / pixabay
Ne všechny kuchařky si troufnou na formování domácích knedlíků a bělásků. I to nejlepší těsto na pirožky je třeba nechat několik hodin odležet – a není známo, zda nakonec vykyne. Proces vaření tak může trvat až půl dne.
Málokdo však ví, že těsto na pirožky lze připravit za pouhou půlhodinu. Je to skvělý základ pro koláče, buchty, listové těsto a domácí pizzu.
Těsto choux na koláče
Pro přípravu pokrmu od prvního okamžiku vezměte kvalitní měkkou vodu a čerstvé droždí. Pak bude těsto choux měkké a poddajné a nebude dlouho ztuhnout.
Budete potřebovat následující produkty:
- mouka – 530 g;
- teplá voda – 200 ml;
- vroucí voda – 220 ml;
- sušené droždí – 10 g nebo lisované droždí – 40 g;
- cukr – 1 polévková lžíce;
- sůl – 1 čajová lžička;
- slunečnicový olej – 4 stolní litry.
Smíchejte teplou vodu s droždím, solí a cukrem, dokud se nerozpustí. Poté přidáme máslo a polovinu mouky prosáté přes jemné síto. Přilijeme vroucí vodu, aby se opara aktivovala. Poté přisypeme zbytek mouky.
Koláčové těsto uhněťte nejprve stěrkou a poté rukama – dejte pozor, abyste se nespálili. Někdy může být potřeba více mouky, aby byla směs homogenní. Doporučujeme si ruce namazat olejem.
Připravené těsto choux na placičky rozdělte asi na 15 stejných dílů. Vyválejte je na tenko a naplňte náplní podle své chuti – nezáleží na tom, zda je sladká nebo slaná. Smažte na oleji nebo pečte 15 minut při 200 °C.
Již dříve jsme psali, jak připravit dokonalé těsto na knedlíky. Na něj budete kromě vroucí vody potřebovat také vejce.