Na seznamu je džus a káva.
Výběr správného nápoje se může zdát jako náročný úkol / koláž od My, foto depositphotos.com
Nápoje, o kterých se běžně soudí, že škodí hladině cukru v krvi, mohou být ve skutečnosti prospěšné. V článku pro server eatingwell.com o tom píše certifikovaná nutriční specialistka a terapeutka Elizabeth Shawová.
„Když se snažíte kontrolovat hladinu cukru v krvi, může se výběr správného nápoje zdát jako náročný úkol. Ale co kdybychom vám řekli, že některé nápoje, kterým se vyhýbáte, jsou ve skutečnosti slučitelné s kontrolou hladiny cukru – a dokonce prospěšné? Skutečně tomu tak je. Mnohé nápoje, které jsou považovány za nezdravé, ve skutečnosti obsahují sloučeniny, které podporují zdravou hladinu cukru v krvi,“ uvádí se v článku.
Co lépe sráží hladinu cukru v krvi – 5 „škodlivých“ nápojů
Mezi těmito nápoji odborníci na výživu identifikovali následující:
Káva. Certifikovaná odbornice na výživu Erin Palinski-Wadeová upozornila, že káva bez přidaného cukru může být prospěšná: „Pití černé kávy je spojeno s nižším rizikem vzniku diabetu 2. typu a pomalejší progresí této nemoci.“ Chlorogenové kyseliny v kávě jsou antioxidanty, které mohou snižovat zánět, uvedla. A právě chronický zánět brání tělu účinně využívat inzulín a narušuje metabolismus glukózy.
Kravské mléko. Mléko je často kritizováno za to, že údajně způsobuje záněty, nebo kvůli obsahu cukrů. Jak však tvrdí Palinski-Wade, není to zcela spravedlivé. Mléko obsahuje přirozený cukr, laktózu, ale zároveň má vyvážený obsah bílkovin, sacharidů a tuků, díky čemuž má minimální vliv na hladinu cukru v krvi, vysvětlila.
Přírodní ovocná šťáva. Může být součástí dietního plánu při cukrovce a podporovat stabilní hladinu cukru v krvi, poznamenala Palinski-Wade, Studie ukazují, že mírná konzumace šťáv nezvyšuje riziko cukrovky ani nezhoršuje kontrolu glykémie. Džus má také nižší glykemický index ve srovnání s limonádami a sladkým čajem.
„Džusy a šťávy jsou velmi důležité pro zdraví a životní styl:
Sójové mléko. Obsahem bílkovin se vyrovná kravskému mléku. Má také nízký obsah sacharidů. Hlavní je vybrat si takové, které neobsahuje přidaný cukr.
Čaj. Jak chlorogenové kyseliny v kávě, tak katechiny v čaji mají příznivé účinky na hladinu cukru. Studie ukazují, že katechiny (ze zeleného a černého čaje): zlepšují schopnost organismu využívat inzulin, snižují zánět, působí jako antioxidanty a podporují zdravou střevní flóru. Odborníci na výživu doporučují pít čaj bez cukru a sladidel.
Připomeneme, že dříve My jmenoval 2 živiny, které „nečekaně“ ovlivňují hladinu cukru v krvi.