Jsou ideální k večeři jako samostatné jídlo.
Tuňákový salát – recept / depositphotos.com
Saláty jsou skvělou volbou jako snadný a jednoduchý způsob zpestření jídelníčku. Přidáním různých ingrediencí do jednoho produktu můžete získat každý den nový pokrm.
Dnes se budeme zabývat saláty s tuňákem. Tato ryba je bohatým zdrojem omega-3, selenu, draslíku a sodíku.
Tuňákový salát Mimosa
Mimosa s tuňákem je šťavnatá a chutná. Je to skvělý způsob, jak tento salát udělat zdravější. Pro přípravu si vezměte:
- dvě mrkve;
- dvě brambory:
- jedna cibule;
- pět vajec;
- dvě konzervy tuňáka;
- 300 gramů majonézy;
- dvě lžíce octa;
- dvě lžičky cukru.
Uvařte brambory, mrkev a vejce a oloupejte je. Cibuli nakrájejte nadrobno, zalijte ji půl minuty vroucí vodou a vyklopte na síto. Pak ji přelijeme studenou vodou, přidáme cukr a ocet.
Zatímco se cibule marinuje, můžete si dát půlhodinovou přestávku. Po uplynutí této doby pokračujte ve vaření.
Vyberte si talíř na salát. Na dno položíme rybu a lehce ji potřeme majonézou. Poté na něj natřeme bílky a mrkev. Každou vrstvu také potřeme majonézou.
Navrch posypeme nakládanou cibulí a nastrouháme brambory. Brambory bohatě obalíme, aby byly šťavnaté. Na ozdobu nastrouhejte žloutek a případně položte pár snítek bylinek dle vlastního výběru.
Italský salát s tuňákem a kukuřicí
Tento pokrm má skutečnou letní chuť. Nejlépe se připravuje, když je k dispozici vhodná sezónní zelenina, ale není to podmínkou.
K přípravě salátu z tuňáka a kukuřice vezměte:
- jednu konzervu tuňáka;
- pět polévkových lžic konzervované kukuřice;
- osm křepelčích vajec;
- osm cherry rajčat;
- dvě okurky;
- jedna červená sladká cibule;
- 50 gramů fety;
- koření;
- olivový olej;
- sedm oliv bez semínek.
Vejce se vaří, dokud nejsou hotová. Cibuli je třeba nakrájet na tenká úhledná půlkolečka. Křupavé okurky je třeba nakrájet na kolečka.
Vejce a cherry rajčata se nakrájejí na půlkolečka. Feta se rozdrobí na kostičky. Tuňáka lehce rozmačkáme vidličkou.
Ve velké míse smíchejte všechny ingredience, zalijte olejem a kořením. Důkladně promíchejte a podávejte.
Salát z tuňáka a avokáda
Tento salát s konzervovaným tuňákem je vhodný, pokud chcete svůj jídelníček učinit zdravějším. Pro jeho přípravu si vezmeme:
- tři vejce;
- jedno avokádo;
- polovina nebo třetina fialové cibule;
- několik peříček zelené cibule;
- svazek listů hlávkového salátu;
- plechovka tuňáka;
- lžíce citronové šťávy;
- dvě lžíce olivového oleje;
- koření.
Tuňáka nechte okapat a prohněťte ho. Uvařte vejce. Nakrájejte je a avokádo na malé kousky a cibuli na čtvrtkolečka.
Nakrájejte také hlávkový salát a zelenou cibulku. Vše dejte do mísy, zalijte olejem a citronovou šťávou, posypte kořením. Promíchejte a podávejte.
Salát z tuňáka a pekingského zelí
K tomuto pokrmu si připravíme lahodnou, zajímavou zálivku, kterou si můžete zapamatovat i pro další saláty. Na přípravu salátu si vezměte:
- 250 g pekingského zelí;
- jedna okurka;
- pět cherry rajčat;
- půl červené cibule;
- tři lžíce konzervované kukuřice;
- plechovka tuňáka;
- dvě vejce.
Na zálivku budete potřebovat jogurt (3 lžíce), zrnitou hořčici (2 lžíce), citronovou šťávu (1 lžíce), olivový olej (1 lžíce) a koření.
Uvařte vejce. Ta, stejně jako zelí a zeleninu, nahrubo nakrájíme a ihned odložíme do mísy na salát. Cibuli nakrájejte na tenká čtvrtkruhová kolečka. Všechny ingredience přidejte do nádoby. Připravte zálivku a smíchejte ji se vším ostatním. Salát z tuňáka a vajec můžeme podávat.