S některým z těchto receptů můžete nasytit rodinu nebo pohostit hosty.
Pečená makrela je chutný a aromatický pokrm / depositphotos.com
Ryby jsou velmi užitečným a chutným produktem. Připravuje se z ní spousta výživných a chuťově výrazných pokrmů.
Dnes se budeme zabývat tím, jak připravit makrelu v troubě v alobalu na tři různé způsoby.
Makrela v troubě s citronem
Makrelu upečenou v troubě dostanete vcelku. Tento recept lze považovat za základní, protože je nejjednodušší. K přípravě je třeba vzít:
- jednu makrelu;
- jedna cibule;
- jeden citron;
- dvě lžíce majonézy;
- pepř a sůl podle chuti.
Rybu očistěte a opláchněte. Dále si připravte citron. Odřízněte kůru, dužinu nakrájejte na kolečka a poté je rozdělte na poloviny. Cibuli rovněž oloupeme a nakrájíme.
Makrely potřeme zevnitř i zvenku kořením. Poté ji potřeme majonézou (uvnitř i zvenku). Na alobal položíme cibuli a na ni rybu. Do břicha makrely vložíme půlkolečka citronu. Alobal zabalíme a pečeme v troubě při 200 stupních asi půl hodiny.
Makrela v troubě – recept se zeleninou
Nyní se podívejme na složitější a zajímavější variantu přípravy ryb. Makrela v troubě se zeleninou – samostatný pokrm, který nebude vyžadovat další přílohu. K vaření si vezměte:
- jednu makrelu;
- půl kilogramu brambor;
- 150 gramů mrkve;
- 120 gramů cibule;
- několik snítek petrželky;
- jedna lžíce citronové šťávy;
- jednu lžíci rostlinného oleje a trochu na potření;
- sůl a pepř.
Připravte rybu – odřízněte hlavu, ploutve, ocas, rozřízněte břicho a očistěte vnitřek ryby.
Omyté a čisté ryby osušte papírovými utěrkami. Makrelu potřete citronovou šťávou, osolte a opepřete.
Oloupejte a nakrájejte mrkev, brambory a cibuli. Vložte je do jedné nádoby, okořeňte a zalijte rostlinným olejem. Promíchejte a dejte stranou.
Formu vyložte fólií tak, aby jí bylo dost na zakrytí ryb. Vymažte ji olejem a vyložte polovinou zeleniny. Na ně položte makrelu a zbývající zeleninu dejte do břicha a kolem ryby.
Vše zakryjte okraji alobalu. Do formy je třeba nalít trochu vody. Pečte 40 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Orientujte se podle zeleniny – měla by být uvařená a měkká. Otevřete fólii a lehce ji opečte. Před podáváním ozdobte jemně nasekanými bylinkami.
Makrela v troubě v chutné omáčce
Makrela pečená v troubě po částech se připravuje ve formě a bez alobalu. Chcete-li připravit rybu pro celou rodinu, vezměte:
- dvě makrely;
- tři cibule;
- 100 gramů zakysané smetany;
- jedna čajová lžička hořčice;
- jedna lžička zrnité hořčice;
- jedna polévková lžíce sójové omáčky;
- 0,5 lžičky soli;
- trochu mletého pepře.
Zakysanou smetanu, hořčici, koření a sójovou omáčku smíchejte v míse dohladka. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a přidejte do směsi.
Makrelu očistěte a omyjte. Nakrájejte ji na dva centimetry silné plátky. Přendejte ji do marinády, promíchejte a nechte půl hodiny odležet.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do formy na pečení vložte cibuli z marinády a navrch položte kousky ryby.
Pečte asi půl hodiny. Takové makrely budou chutné jak teplé, tak studené.