Makrela, která se rozplývá na jazyku: 3 jednoduché a chutné recepty na každý den

S některým z těchto receptů můžete nasytit rodinu nebo pohostit hosty.

Pečená makrela je chutný a aromatický pokrm / depositphotos.com

Ryby jsou velmi užitečným a chutným produktem. Připravuje se z ní spousta výživných a chuťově výrazných pokrmů.

Dnes se budeme zabývat tím, jak připravit makrelu v troubě v alobalu na tři různé způsoby.

Makrela v troubě s citronem

Makrelu upečenou v troubě dostanete vcelku. Tento recept lze považovat za základní, protože je nejjednodušší. K přípravě je třeba vzít:

  • jednu makrelu;
  • jedna cibule;
  • jeden citron;
  • dvě lžíce majonézy;
  • pepř a sůl podle chuti.

Rybu očistěte a opláchněte. Dále si připravte citron. Odřízněte kůru, dužinu nakrájejte na kolečka a poté je rozdělte na poloviny. Cibuli rovněž oloupeme a nakrájíme.

Makrely potřeme zevnitř i zvenku kořením. Poté ji potřeme majonézou (uvnitř i zvenku). Na alobal položíme cibuli a na ni rybu. Do břicha makrely vložíme půlkolečka citronu. Alobal zabalíme a pečeme v troubě při 200 stupních asi půl hodiny.

Makrela v troubě – recept se zeleninou

Nyní se podívejme na složitější a zajímavější variantu přípravy ryb. Makrela v troubě se zeleninou – samostatný pokrm, který nebude vyžadovat další přílohu. K vaření si vezměte:

  • jednu makrelu;
  • půl kilogramu brambor;
  • 150 gramů mrkve;
  • 120 gramů cibule;
  • několik snítek petrželky;
  • jedna lžíce citronové šťávy;
  • jednu lžíci rostlinného oleje a trochu na potření;
  • sůl a pepř.

Připravte rybu – odřízněte hlavu, ploutve, ocas, rozřízněte břicho a očistěte vnitřek ryby.

Omyté a čisté ryby osušte papírovými utěrkami. Makrelu potřete citronovou šťávou, osolte a opepřete.

Oloupejte a nakrájejte mrkev, brambory a cibuli. Vložte je do jedné nádoby, okořeňte a zalijte rostlinným olejem. Promíchejte a dejte stranou.

Formu vyložte fólií tak, aby jí bylo dost na zakrytí ryb. Vymažte ji olejem a vyložte polovinou zeleniny. Na ně položte makrelu a zbývající zeleninu dejte do břicha a kolem ryby.

Vše zakryjte okraji alobalu. Do formy je třeba nalít trochu vody. Pečte 40 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Orientujte se podle zeleniny – měla by být uvařená a měkká. Otevřete fólii a lehce ji opečte. Před podáváním ozdobte jemně nasekanými bylinkami.

Makrela v troubě v chutné omáčce

Makrela pečená v troubě po částech se připravuje ve formě a bez alobalu. Chcete-li připravit rybu pro celou rodinu, vezměte:

  • dvě makrely;
  • tři cibule;
  • 100 gramů zakysané smetany;
  • jedna čajová lžička hořčice;
  • jedna lžička zrnité hořčice;
  • jedna polévková lžíce sójové omáčky;
  • 0,5 lžičky soli;
  • trochu mletého pepře.

Zakysanou smetanu, hořčici, koření a sójovou omáčku smíchejte v míse dohladka. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a přidejte do směsi.

Makrelu očistěte a omyjte. Nakrájejte ji na dva centimetry silné plátky. Přendejte ji do marinády, promíchejte a nechte půl hodiny odležet.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do formy na pečení vložte cibuli z marinády a navrch položte kousky ryby.

Pečte asi půl hodiny. Takové makrely budou chutné jak teplé, tak studené.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Beautier lashes