Každý z těchto salátů zvládne připravit každá hostitelka.
Saláty z tresčích jater – recepty / depositphotos.com
Odborníci na výživu si sdělují, čím jsou užitečná tresčí játra – podle nich je oblíbený produkt bohatý na omega-3 mastné kyseliny, vitaminy A a D. Takové úžasné složení dělá z obyčejné konzervy doslova svatý grál. Lze ji konzumovat čistou, ale lepší je připravit si z tresčích jater salát – klasický nebo neobvyklý.
Úžasný salát s tresčími játry a vejci
Příprava tohoto jednoduchého a chutného salátu zabere pouhých 15 minut, stejně jako uvaření vajec.
Ingredience: 1:
- polovina plechovky tresčích jater;
- tři slepičí vejce;
- půl cibule;
- zelená cibule, petržel.
Nejprve je třeba uvařit vejce natvrdo, vychladit je a oloupat ze skořápky. Poté je nakrájejte na malé kostičky a přendejte do salátové mísy. Otevřete konzervu, vyjměte polovinu obsahu plechovky a přidejte k vejcím. Také cibuli nakrájíme nadrobno, zelenou cibulku a petrželku nasekáme a přeneseme do stejné nádoby s ostatními přísadami. Promíchejte, přelijte máslem z konzervy nebo se obejděte zcela bez zálivky. Voila – lahodný salát z tresčích jater je hotový.
Salát s tresčími játry, vejcem a sýrem
Tento recept si oblíbilo velmi mnoho lidí, dokonce existuje názor, jako by byl nejpovedenější ze všech existujících, v jejichž složení jsou tresčí játra.
Složení: Játra z jater:
- Dvě stě gramů tresčích jater (jedna plechovka);
- jedna mrkev;
- sto gramů tvrdého sýra;
- dvě slepičí vejce;
- jedna malá cibule;
- majonéza.
Tento salát s tresčími játry je také rychlý na přípravu, ale musí se namočit v lednici – trvá to nejméně 2 hodiny. Pro přípravu salátu uvařte vejce, nechte je vychladnout a odložte stranou. Otevřete konzervu jaternic a rozmačkejte je vidličkou. Nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle a dejte ji na plochý talíř ve vrstvě. Na ni položte nastrouhaná vařená vejce. Dále – nakrájenou cibuli smíchanou s tresčími játry. Nakonec zbývá salát posypat strouhaným sýrem a potřít majonézou.
Salát s tresčími játry, vejcem a okurkou
Další varianta salátu, v jehož složení budou čerstvé a nakládané okurky. Právě tato kombinace dodá pokrmu pikantnost.
Ingredience: 1:
- jedna plechovka tresčích jater (200 gramů);
- dvě brambory;
- jedna mrkev;
- dvě vejce;
- dvě nakládané okurky;
- dvě čerstvé okurky;
- sto padesát gramů tvrdého sýra;
- svazek zelené cibule;
- sůl, majonéza.
Salát s tresčími játry a kukuřicí
Saláty s tresčími játry, jak vidíte, se mohou skládat z úplně jiných ingrediencí, ale kukuřice ve složení rozhodně doplní úspěšný recept.
- polovina plechovky tresčích jater;
- tři slepičí vejce;
- jedna čerstvá okurka;
- sto gramů tvrdého sýra;
- čtyři polévkové lžíce konzervované kukuřice;
- jedna cibule;
- svazek petrželky;
- majonéza, sůl, pepř.
Oloupejte cibuli ze slupky, nakrájejte ji na malé kostičky. Čerstvou okurku můžeme oloupat, nebo ji nechat tak, jak je, a také nakrájet. Tresčí játra vyndaná z konzervy položte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný olej, a poté je rozmačkejte vidličkou. Nastrouhejte vařená vejce a tvrdý sýr. Všechny produkty smíchejte v jedné salátové míse, přidejte kukuřici. Osolíme, opepříme, zalijeme majonézou a promícháme. Navrch salát posypeme nasekanou zelenou cibulkou.