Klasický recept lze vylepšit jedním levným produktem.
Jak se smaží řízky po kyjevsku / depositphotos.com
Řízky po kyjevsku si už dávno získaly srdce a žaludky nejen obyčejných náš krajan, ale dokonce i evropských gurmánů. Takový pokrm se podává v restauracích v Německu, Francii a Itálii, nejčastěji však z mletého masa. Lepší je udělat domácí pochoutku z kuřecího filé, a aby byla ještě chutnější – přidat jeden jednoduchý výrobek.
Řízek po kyjevsku – klasický recept
Nejprve navrhujeme prostudovat, jak by se v tradiční variantě měly řízky na kyjevsku připravovat – recept je jednoduchý, ale takříkajíc základní. Jen s jeho znalostí budete moci technologii doplnit nebo vylepšit.
Suroviny: 1. Kuchyňský olej, 2. Kuchyňský olej, 3. Kuchyňský olej, 4. Kuchyňský olej, 5. Kuchyňský olej, 6. Kuchyňský olej, 7:
- dvě kuřecí prsa;
- 82,5% máslo – 150 g;
- dvě polévkové lžíce mouky (se skluzem);
- 150 g strouhanky;
- dvě slepičí vejce;
- 100 ml mléka;
- 20 g čerstvé petrželky;
- 300 ml slunečnicového oleje;
- sůl a pepř.
Kyjevské řízky nelze chutně připravit, pokud maso není správně ošetřeno. Je třeba řízek důkladně omýt, stáhnout z kůže, každý kus podélně rozříznout na 3 díly a přikrytý fólií nebo sáčkem naklepat. Máslo vyndejte z lednice předem, aby změklo na pokojovou teplotu. Petrželku nasekáme a poté ji spojíme s máslem, čímž vytvoříme několik kuliček nádivky, v našem případě 6 (stejný počet jako vrstev masa).
Máslo s bylinkami dáme na 5 minut do mrazáku, jinak se nádivka rozpustí a rozteče. Po uplynutí této doby máslo vyjmeme a každou kuličku zabalíme do kousku kuřecího masa. Vložíme zpět do mrazáku na 5 minut. Současně v hluboké míse rozšlehejte vejce, přilijte mléko a šlehejte jako na omeletu. Vyjmeme polotovary řízků, osolíme je a opepříme, obalíme v mouce, pak v těstíčku z vajec a mléka, pak ve strouhance a opět mouka – těstíčko – strouhanka. To znamená, že se obalují dvakrát.
V této době už bychom měli mít na sporáku pánev s rozehřátým olejem, tam řízky vložíme. Smažíme 5 minut z obou stran, dokud se neobjeví zlatavá kůrčička. Poté uvedeme do pohotovosti kyjevské kotlety v troubě – přendáme je do nádoby na pečení a vložíme do trouby na 10 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Voila – večeře je hotová!
Pokud však chcete, aby byl pokrm ještě chutnější, poradíme vám jeden lifehack. Než máslo s bylinkami obalíte v kuřecím mase, položte na máslovou kuličku kousek tvrdého sýra. Teprve potom ji zabalte, dejte do mrazáku a poté ji obalte v chlebíčku, mouce a těstíčku. Toto kulinářské tajemství vám umožní pochutnat si na neobvyklé, ale velmi krémové náplni – sýr totiž pokrmu dodává jistou pikantnost.