Varování se týká lidí s chronickými onemocněními.
Lidé, kteří užívají léky, by měli být se skořicí opatrní / foto depositphotos.com
Cinnamaldehyd, obsažený ve skořici, může z těla odstraňovat některé léky, což snižuje jejich účinnost. K takovému závěru dospěli vědci z univerzity v Mississippi, kteří prováděli odpovídající studii, píše Independent.
Uvádí se, že ti, kteří přidávají malé množství skořice do pokrmů nebo nápojů, se pravděpodobně nebudou potýkat s žádnými následky, ale používání tohoto koření ve velkých dávkách může způsobit problémy.
„Nadměrná konzumace skořice může vést k rychlému vylučování léků na předpis z těla, a to může snížit jejich účinnost,“ varovala vedoucí vědkyně podílející se na studii Shabana Khan.
Vědci zjistili, že hlavní sloučenina skořice, cinnamaldehyd, může v těle aktivovat receptory, které ve skutečnosti odbourávají některé léky. Upozornění se týká především lidí s chronickými onemocněními, jako je hypertenze, cukrovka, artritida, astma, obezita, HIV, AIDS, deprese a těch, kteří pravidelně užívají léky.
„Nejlepší radou je poradit se s lékařem před použitím jakýchkoli přísad, jako je skořice, spolu s léky na předpis,“ poznamenal Khan.
Studie zároveň uvádí, že skořicový olej, který se běžně používá při vaření a v kosmetice, nepředstavuje žádné riziko.
Již dříve My informoval o tom, jak zázvor pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Obsahuje silné polyfenoly, jako je gingerol, které bojují proti zánětu, což může nepřímo pomoci vyrovnat hladinu cukru v krvi, uvedla doktorka Kanchan Koya, autorka knihy Spice Spice Baby.
„Zánět je spojen s inzulinovou rezistencí a špatnou kontrolou hladiny cukru v krvi. Proto může mít vyrovnávání zánětu pomocí koření, jako je zázvor, pozitivní vliv na hladinu cukru,“ poznamenává a dodává, že k potvrzení této souvislosti je zapotřebí dalšího výzkumu.