Jak skladovat vejce, aby se měsíce nekazily: jednoduchý lifehack, o kterém ví jen málokdo

Odborníci odhalili, při jaké teplotě je nejlepší skladovat vejce, aby zůstala velmi dlouho čerstvá.

Jak uchovat vejce po dlouhou dobu / freepik.com

Mnozí z nás jsou zvyklí uchovávat vejce v lednici, ačkoli se časem zkazí i tam a o dlouhodobém uchovávání výrobku ve větším množství nemůže být řeč. Britští odborníci však navrhli neobvyklý způsob, jak udržet vejce čerstvá přibližně čtyři měsíce.

Již dříve jsme vám prozradili, zda lze vejce skladovat i mimo lednici a jak to dělaly naše babičky – jak se ukázalo, existuje 5 způsobů, jak vejce uchovat bez lednice a mrazáku.

Jak uchovat vejce po dlouhou dobu – šikovný praktický hack

Obecně se má za to, že vejce nelze zmrazit, ale není to pravda. Naopak, je to možné a nutné, protože v mrazničce lze produkt uchovat čerstvý po dobu 4 měsíců, zatímco v chladicí komoře – o něco více než měsíc.

Před zmrazením vajec je však třeba dodržet určitý postup, píše britský bulvární deník Express.co.uk.

Jak uchovávat vejce v mrazničce

Prvním pravidlem je, že vejce se nesmí zmrazovat ve skořápce. Pokud tak učiníte, obsah vejce se při působení nízkých teplot roztáhne a skořápka praskne.

Proto by se mělo postupovat následovně:

  • rozšlehejte vejce do nádoby o požadovaném objemu;
  • vyšlehejte je do homogenní konzistence tak, aby se bílky a žloutky promíchaly – pokud je necháte tak, jak jsou, po zmražení zhoustnou a nebude možné je použít v receptech;
  • chcete-li použít zmraženou směs, musíte ji večer vyndat z mrazáku a rozmrazit ji v lednici.

Proces rozmrazování můžete urychlit tím, že nádobu se zmraženou vaječnou směsí polijete vodou (studenou).

Po rozmrazení můžete vejce použít jako obvykle na míchaná vejce, pečení nebo jiné pokrmy. Potřebné množství vaječné hmoty můžete odměřit pomocí jednoduché kuchyňské váhy – jedno vejce C1 váží 50-55 g.

Trik se zmrazením je podle odborníků užitečný zejména v případě, že jste vejce rozšlehali, ale potřebujete z něj použít jen malou část – například na namazání pečiva.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Beautier lashes