Tento pokrm je ideální k večeři po náročném dni.
Maso s bramborami v hrnci se připravuje snadno a jednoduše / foto depositphotos.com
Maso v hrnci s bramborami – to je velmi chutný a soběstačný pokrm. Umožňuje s minimální námahou připravit jídlo najednou pro celou rodinu. Dnes se budeme zabývat třemi různými variantami.
Maso v hrncích – klasický recept
K přípravě masa s bramborami v hrncích budete potřebovat ty nejjednodušší produkty. Velkou výhodou tohoto pokrmu je, že nevyžaduje mnoho úsilí. Je to výhodné zejména po náročném dni – stačí dát vše do hrnce a odpočívat.
K přípravě vezměte:
- 500 gramů stehenního řízku;
- osm brambor;
- dvě cibule;
- bobkový list;
- bylinky;
- sůl a pepř;
- dva šálky vývaru.
Příprava produktů – zelenina je očištěná a nakrájená. Maso je třeba také nakrájet. Pokud nemáte předem připravený vývar, nespěchejte a nahraďte ho obyčejnou vodou. Vývar z obchodu můžete zředit vývarem v kostce nebo „10 zeleninovým“ ve vodě.
Maso a zeleninu osolte a opepřete. Pokud jste však vzali vývar z obchodu, měli byste být se solí opatrní, protože je velmi slaná.
Do hrnců dejte zeleninu a na ni maso. V průběhu vaření pustí šťávu, která se vsákne do zeleniny. Vložte bobkový list a zalijte vývarem.
Vařte, dokud nejsou brambory a maso měkké a křehké. Doba závisí na vaší troubě, na tom, zda jste vše dali do jednoho hrnce nebo do několika – proto si to raději zkontrolujte. Když je vše hotové, posypeme nasekanými bylinkami. Můžete podávat přímo v hrncích, ale nezapomeňte pod ně dát talíře, aby horké pokrmy nepoškodily povrch.
Maso v hrncích s bramborami v troubě – recept krok za krokem s houbami
Druhý pokrm je složitější. Měli byste ho zvolit, abyste překvapili své hosty nebo pohostili své blízké něčím zajímavějším, když máte více volného času. K němu si vezmeme:
- 600 gramů vepřového masa;
- kilo brambor;
- 600 gramů hub;
- 100 gramů tvrdého sýra;
- dvě cibule;
- dvě mrkve;
- 70 mililitrů rostlinného oleje;
- 20 gramů másla;
- 40 gramů majonézy;
- pět stroužků česneku;
- několik snítek kopru a petrželky;
- sůl, pepř;
- 300 ml vody.
Maso nakrájejte na malé kousky. Osmažte ho na rostlinném oleji do hněda a přendejte na talíř.
Houby očistíme a nakrájíme. Smažíme je na stejné pánvi, dokud se neodpaří všechna tekutina. Houby přendáme na jiný talíř.
Očistěte a připravte zeleninu. Nakrájejte cibuli a nastrouhejte mrkev. Společně je osmahněte na rostlinném oleji a vyjměte na talíř.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na slámky. Smažte je, dokud nejsou napůl uvařené. Česnek a bylinky nakrájejte nadrobno.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Maso vložíme do hrnce (2,5 litru) a posypeme kořením. Navrch položíme mrkev, cibuli a česnek. Dále přijdou na řadu brambory. Opepříme je, osolíme a posypeme koprem a petrželkou.
Další vrstvou jsou houby. Ty se také osolí a dá se na ně máslo. Žampiony zalijeme vodou a potřeme majonézou. Vaříme asi 40 minut. Když bude maso v hrncích téměř hotové, posypeme je sýrem.
Pikantní maso v hrncích s brambory – recept
V tomto pokrmu je mnoho různých druhů koření, takže je z těchto tří pokrmů nejchutnější. Chcete-li maso v hrncích připravit královským způsobem, musíte si vzít:
- 500 gramů vepřového nebo hovězího masa;
- jedna cibule;
- dvě mrkve;
- dvě brambory;
- dvě lžíce rajčatového protlaku;
- jedna polévková lžíce mouky;
- jednu polévkovou lžíci kmínu nebo ziry;
- jednu polévkovou lžíci papriky;
- sůl a pepř;
- bylinky.
Maso nakrájejte na kostky. Nastrouhejte mrkev a nakrájejte cibuli. Brambory nakrájejte na kousky.
Smíchejte mouku, koření a rajčatový protlak, zřeďte vodou a přiveďte k homogenitě. Brambory, zeleninu a maso vložíme do hrnce a zalijeme je ochucenou omáčkou. Pečeme v troubě při 180 stupních asi hodinu.