Podle tohoto receptu jsou koblihy tak lahodné, že ani nestihnou vychladnout.
Nejchutnější těsto na koblihy / pixabay
Voňavé domácí koblihy se vyklubou tak chutné, že jim nelze odolat ani při dietě. Těsto se připravuje velmi jednoduše a vyjde hned napoprvé. Hotové výrobky můžete polít polevou nebo naplnit marmeládou – vše je omezeno jen vaší fantazií.
Jmenovali jsme dva způsoby přípravy koblih – recept s droždím a s tvarohem. Každý z nich je svým způsobem vynikající. Oba druhy jsou však velmi snadné na přípravu.
Tvarohové koblihy – recept jako z dětství
Kynuté těsto na koblihy je měkké a poddajné, je velmi vhodné na tvarování „baget“. Rychle se hněte a nelepí se na ruce. Z uvedeného množství výrobků získáte asi 20 kusů.
Složení:
- mouka – 450 g;
- mléko – 250 g;
- sušené droždí – 1 polévková lžíce;
- cukr – 3 polévkové lžíce;
- sůl – špetka;
- vanilin – špetka;
- slunečnicový olej – 3 lžíce na těsto + 400 ml na smažení;
- moučkový cukr – 25 g.
Zahřejte mléko na pokojovou teplotu. Smíchejte ho s droždím a cukrem. Necháme na teplém místě 10 minut kynout.
Mouku prosejeme přes síto. Vmíchejte ji do těsta. Přidejte vanilku, sůl a máslo. Hněťte těsto, dokud není pevné a nelepí se, asi 10 minut. Nechte těsto 1 hodinu kynout na teplém místě, aby se jeho objem zdvojnásobil.
Těsto rukama zploštíme a vytvarujeme z něj zploštělé kynuté koblihy s otvorem uprostřed. Na pánvi rozehřejte 400 ml oleje a koblihy smažte po dobu 2-3 minut. Poté je položte na papírové utěrky, aby se vstřebal přebytečný tuk. Po vychladnutí moučník posypeme moučkovým cukrem.
Pokud připravujete koblihy s náplní, udělejte na boku jeden vpich a výrobky naplňte cukrářským sáčkem nebo injekční stříkačkou.
Koblihy recept jednoduchý / foto pixabay.com
Rychlé tvarohové koblihy
Doporučuje se užívat domácí a tučný tvaroh. Tyto křupavé pochoutky jsou chutné samy o sobě, bez náplně.
Složení:
- tučný tvaroh – 200 g;
- mouka – 200 g;
- vejce – 1 ks;
- cukr – 4 polévkové lžíce;
- jedlá soda – 0,5 lžičky;
- vanilin – špetka;
- sůl – špetka;
- olej na smažení – 300 ml;
- moučkový cukr na ozdobu.
V míse vyšlehejte vejce s cukrem, solí a vanilkou dohladka. Přidejte tvaroh a znovu promíchejte. Poté přisypeme mouku prosátou přes síto a necháme povolit. Uhněteme husté a homogenní těsto, ze kterého vyválíme kuličky.
Na pánvi svaříme olej a koblížky smažíme po 2 minutách. Kuličky se během smažení zvětší, proto mezi nimi nechte prostor. Poté je položte na papír, abyste odstranili přebytečný tuk.
Vychladlé tvarohové koblihy posypeme moučkovým cukrem a podáváme.