Studie se zúčastnilo 50294 lidí středního a vyššího věku.
Vyšší konzumace šampaňského nebo bílého vína může snížit riziko náhlé zástavy srdce / depositphotos.com
Alkoholické nápoje, jako je bílé víno a šampaňské, mohou být nečekaným způsobem, jak snížit riziko náhlé srdeční zástavy. Vyplývá to z nové studie zveřejněné v časopise Canadian Journal of Cardiology, informuje The Independent.
Vědci zjistili, že vyšší konzumace šampaňského nebo bílého vína je jen jedním ze způsobů ochrany před srdeční zástavou. Mezi další, tradičnější kroky patří konzumace většího množství ovoce, udržování pozitivní nálady, udržování zdravé hmotnosti a kontrola krevního tlaku.
Studie dále zjistila, že lidé s vyšším vzděláním se zdají být méně náchylní k srdeční zástavě, zatímco špatný spánek a nedostatek pohybu mohou být škodlivé.
Studie identifikovala celkem 56 rizikových faktorů spojených s náhlou srdeční zástavou a zjistila, že až 63 % případů bylo možné předejít.
„Podle očekávání představuje největší zátěž životní styl. Měly by být dále podporovány osvětové kampaně na podporu zásahů do životního stylu,“ uvedli vědci.
Studie se zúčastnilo 50294 dospělých středního a vyššího věku, kteří byli zařazeni do britské biobanky dat. 3147 z nich utrpělo náhlou srdeční zástavu během typické doby sledování 13,8 roku.
„Studie zjistila významnou souvislost mezi různými modifikovatelnými faktory a náhlou srdeční zástavou, přičemž nejúčinnější v prevenci případů byla změna životního stylu,“ uvedl vedoucí výzkumný pracovník a první autor studie Dr. Huih Luo z Fudan University v Šanghaji.
Je víno užitečné – co je známo
Připomeňme, že již dříve bylo uvedeno, že ve studii z roku 1997 došli vědci k závěru, že ti, kteří konzumují alespoň jeden alkoholický nápoj denně, mají nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění než ti, kteří víno nepijí. V roce 2022 však vědci oznámili závažnější zprávu: pití alkoholu nejenže neprospívá kardiovaskulárnímu systému, ale dokonce může riziko srdečních problémů zvyšovat.
Jiná studie, publikovaná v časopise BMC Medicine, však zjistila, že pití vína může mít na kardiovaskulární riziko jak negativní, tak pozitivní účinky.