Takovou pochoutku zvládnou připravit i začínající kuchaři.
Recept na kroužky z olihní v obalu / depositphotos.com
Smažené kalamáry jsou pokrmem, který se vyskytuje ve středomořské kuchyni. Syrové mořské plody se nakrájejí na kroužky, poté se obalí v mouce a usmaží v rostlinném oleji. V některých oblastech Španělska, například v Madridu, se do těstíčka přidává pivo nebo vejce a někdy se k obalování používá strouhanka.
V každém španělském baru najdete takový předkrm na jídelním lístku, smažené mořské plody se tam podávají jako „tapas“ – pohoštění k pivu. Přečtěte si, jak připravit kroužky z olihní podle různých receptů.
Smažené kroužky z olihní – recept s pivem
Kroužky olihní v těstíčku lze připravit s použitím různých obalovacích směsí. Doporučujeme vyzkoušet španělský recept a do mouky přidat sklenici piva – těstíčko pak bude křupavější.
Složení: 1:
- půl kilogramu chobotnic;
- jeden hrnek mouky;
- jedna sklenice piva;
- dva bílky ze slepičího vejce;
- půl lžíce rostlinného oleje;
- dvě lžičky soli;
- dva šálky rafinovaného rostlinného oleje.
Chobotnice je třeba rozmrazit, opláchnout pod tekoucí vodou, odstranit chitinový plát a tenkou kůži. Nalijte pitnou vodu do hrnce nebo mísy, postavte na oheň. Osolte, mořské plody spusťte do vroucí vody a nezapomeňte, jak moc se mají vařit olihňové kroužky, nebo spíše celá těla. Nedělejte to déle než tři minuty, jinak budou mořské plody „gumové“. Slijte vodu a počkejte, až mořské plody vychladnou. Až se tak stane, nakrájejte olihně na kroužky. Do samostatné mísy nasypte mouku, přilijte pivo, olej a sůl a znovu promíchejte.
Oddělíme bílky od žloutků a mixérem je vyšleháme do pěny. Bílky vlijeme do těsta, znovu promícháme. Do hluboké pánve nalijte rafinovaný rostlinný olej, dobře zahřejte. Kalamáry namočte do těstíčka, smažte v oleji z obou stran 3-5 minut. V případě potřeby můžete mořské plody položit na papírovou utěrku, abyste odstranili zbytky tuku.
Smažené kroužky z olihní – recept s mlékem
Další možností, jak připravit kroužky z olihní v těstíčku, je použít mléko místo piva. Obalení bude také křupavé, ale křehčí a jemnější než v předchozím receptu, a sýr mu dodá pikantní nádech.
Ingredience: 1:
- Půl kilogramu chlazených kalamárů;
- jedno vejce;
- tři lžíce mléka;
- dvě špetky soli;
- špetku mletého černého pepře;
- tři lžíce strouhanky;
- tři lžíce mouky;
- sto gramů sýra;
- dva stroužky česneku;
- petržel;
- kelímek zakysané smetany.
Nalijte pitnou vodu do misky, postavte ji na oheň. Počkej, až začne vřít, pak do nádoby s vroucí tekutinou vlož olihně a 3 minuty je povař. Mořské plody vyjměte, nechte vychladnout a nakrájejte na kolečka. Do samostatné nádoby nalijeme mléko, rozšleháme vejce, osolíme, opepříme, vše protřepeme vidličkou nebo metličkou. V ploché misce smícháme strouhanku a mouku, kalamáry namočíme nejprve do těstíčka a pak do strouhanky. V hluboké pánvi nebo kotlíku rozehřejeme dva hrnky rostlinného oleje, mořské plody smažíme 5-7 minut z každé strany.
Současně si připravte omáčku – nastrouhejte sýr, nasekejte bylinky, prolisujte česnek. Všechny tyto ingredience dejte do malé misky, zalijte zakysanou smetanou a důkladně promíchejte. Kalamáry s omáčkou podávejte na stůl.